Aantal meldingen van discriminatie stijgt explosief: "Discussie rond Zwarte Piet loopt hoog op"

Antidiscriminatiebureau Tûmba heeft in de eerste dagen van deze week vijf keer zoveel meldingen gekregen dan normaal in een week tijd. Dat zegt Mirka Antolovic van Tûmba.
© Kappers Media
Volgens Antolovic zijn er normaal gesproken ongeveer vier of vijf meldingen per week. Vanaf zaterdag tot en met dinsdag zijn er nu al 23 meldingen binnengekomen. De helft van de meldingen heeft te maken met de discussie over de kleur van de pieten. "We merken dat die discussie hoog oploopt in Friesland", zegt Antolovic.
Per melding wordt gekeken of er iets met de melding gedaan moet worden. In sommige gevallen wordt er aangifte gedaan, maar lang niet altijd. "Er is vandaag een melding binnengekomen over een voorval op een school. Met die school gaan we in overleg, om te kijken of we daar voorlichting kunnen geven."
Tûmba kan de extra meldingen maar amper aan. We willen iedereen heel graag helpen, en dat verdient iedereen ook. Maar als dit zo doorgaat heb ik straks een tekort aan personeel."
Mirka Antolovic van Tûmba: "Ik moet me inhouden niet te gaan huilen"
Antolovic wordt soms heel verdrietig als ze hoort wat mensen meemaken. "We weten allemaal dat dit speelt, maar nu komen mensen met hun verhaal. Ik praatte vandaag met een vrouw, die zei dat ze al 45 jaar haar mond dicht heeft gehouden. Nu zegt ze iets, en dan krijgt ze te horen dat ze 'op moet rotten naar haar eigen land'. Nou, dan moet ik me inhouden om geen tranen in mijn ogen te krijgen."