Kritiek op kookboek: Vrouw die menstrueert uit de keuken weren
Koken & etenVrouwen die in de keuken aan de slag gaan met het inleggen van groenten, kunnen dat beter niet doen als ze menstrueren. Natuurvoedingskundige Peter van Berckel wekt de woede van velen door ‘achterhaalde ideeën’ die hij etaleert in zijn boek Tsukémono.
,,Dit kun je toch niet menen? Het is 2019!’ Hiske Versprille, culinair journalist en recensent bij de Volkskrant, kan haar ogen niet geloven als zij een kookboek van Peter van Berckel openslaat en een passage ontdekt over vrouwen die ongesteld zijn en uit de keuken zouden moeten blijven. Ze zegt dat ze het fermentatieboek Tsukémeno met plezier gebruikt, maar dat gedachten als deze écht uit de tijd zijn.
Haar hartenkreet vindt weerklank bij haar volgers. ‘Bloedende vrouwen zíjn ook doodeng’, grapt een vrouwelijke collega van Versprille. Merkwaardig, bizar, zijn de reacties. En: ‘Wow, echt wow’. Roos van Rijswijk, zelf ook schrijver, meldt zoiets onlangs ook nog te hebben gehoord. ‘O nee', schrijft ze. ‘Ik sprak een tijd geleden nog iemand (v) die zei dat ongestelde vrouwen geen slagroom kunnen kloppen omdat -ie dan mislukt.’
Later voegt Versprille er nog aan toe dat er veel onzin wordt uitgekraamd over afvalstoffen: ‘Dat rare magische denken over afvalstoffen en ontgifting is sowieso grotendeels onzin. Mensen zijn voortdurend afvalstoffen aan het uitscheiden. Koolstofdioxide bijvoorbeeld – maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat je in de keuken beter je adem kunt inhouden.’
Verantwoordelijk voor een hardnekkig misverstand over menstruerende vrouwen is de Hongaarse arts Béla Schick, die er in de jaren 20 van overtuigd was dat ongestelde vrouwen bloemen lieten verwelken en fruit lieten bederven door de stof menotoxine die ze uitscheidden als ze hun maandstonden hadden. Deze stof bleek later helemaal niet te bestaan.
,,In mijn vooronderzoek ben ik inderdaad een paar keer tegengekomen dat het invloed kan hebben”, reageert auteur Peter van Berckel, wellicht ook verwijzend naar de theorie van Béla. ,,In veel culturen zijn vrouwen niet welkom in de keuken. Daarom heb ik dat opgenomen in mijn boek.”
De precieze tekst in zijn boek luidt: ‘In veel culturen zijn menstruerende vrouwen niet welkom in de keuken. Het lichaam van een menstruerende vrouw is (afval)stoffen aan het uitscheiden. Het zou beter zijn om een pickle (augurk) in die periode door een ander te laten maken'.
Aangepast
Van Berckel stelt dat Versprille dan de eerste druk van het boek (uit 2018) voor zich moet hebben. ,,Ik heb deze passage aangepast in de tweede druk omdat er allerlei reacties op kwamen. Mensen vonden het ouderwets en achterhaald. Dus heb ik het iets genuanceerd.” Hij benadrukt dat hij geen expert is of arts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer smaak aan je gerecht? Sta als een laborant achter het fornuis
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
Ei, ei, ei, met Pasen horen ze erbij. Maar hoeveel eieren mag je eten? Zijn geverfde eieren giftig? En waarom zijn bruine eieren duurder dan witte? 7 eierweetjes voor tijdens de Paasbrunch. Voedingsdeskundige Annette Stafleu: ,,Wie zeven of meer eieren per week eet, heeft een hogere kans op diabetes type 2.” -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er?
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
-
-
-
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’
-
Leren fermenteren? Begin met groente of fruit
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken. -
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord