RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Vijf Britse tieners ondergingen vorig jaar voor zesde keer abortus

Beeld © AFP

Uit nieuwe cijfers over abortus in Groot-Brittannië komt een flinke toename naar voren van het aantal beëindigde zwangerschappen. Vorig jaar werden 84.258 abortussen uitgevoerd, 7 procent meer dan een jaar eerder, meldt de Britse gezondheidsdienst (NHS).

Onder de vrouwen die zich in 2018 meldden voor zwangerschapsafbreking, waren er 3332 jonger dan 20 jaar. 718 Britse vrouwen ondergingen voor de zesde keer (of vaker) een abortus. Vijf tieners lieten voor de zesde keer een zwangerschap voortijdig afbreken.

Vier keer of vaker

  2018
4 4389
5 1298
6 403
7 172
8 140
> 8 3

Bron: Sky News / NHS

Homohuwelijk
Lees ook:
Homohuwelijk en abortus nu ook toegestaan in Noord-Ierland

Nederland

Ook in Nederland worden ieder jaar cijfers bekendgemaakt over geboorteafbrekingen. In februari verspreidde de Inspectie voor de Gezondheidszorg cijfers over 2017. Dat jaar ondergingen 30.523 vrouwen in Nederland een abortus.

In zowel Groot-Brittannië als Nederland mag een abortus tot de 24ste week van de zwangerschap. Nederlandse artsen gaan in de praktijk uit van 22 weken. Daarna kan een abortus alleen om zeer zwaarwegende medische redenen, bijvoorbeeld als de ongeborene niet levensvatbaar is.

Voor- en tegenstanders abortus tegenover elkaar

01:38
Tienduizend demonstranten die tegen abortus zijn, hielden zaterdag een protestmars in Utrecht. Langs de route lieten ook tegendemonstranten van zich horen.