Direct naar artikelinhoud
Tata Steel schrapt tot 3000 banen in Europa

Tata Steel schrapt tot 3000 banen in Europa

Beeld ANP

Tata Steel gaat in Europa drieduizend banen schrappen. Voorzitter Frits van Wieringen van de centrale ondernemingsraad verwacht dat daarvan 1500 en 1600 banen voor rekening komen van ‘IJmuiden’, het vroegere Hoogovens. De directie van Tata Steel wil daar niets over zeggen.

In een persverklaring schrijft Tata Steel Europe dat het bij twee derde van het aantal te schrappen banen gaat om kantoorbanen. De leiding van het vanuit India geleide staalconcern wil niet alleen op loonkosten besparen maar ook een efficiëntere inkoop en een steviger inzet op producten met een hogere marge. Ook moeten de verschillende Europese bedrijven hun activiteiten beter op elkaar afstemmen.

Tata Steel Europe onderstreept nog maar eens hoe hard het staalconcern wordt geraakt door de overcapaciteit op de wereldmarkt. In de eerste helft van dit boekjaar was het resultaat 90 procent kleiner dan in dezelfde periode in 2018.

Dit weekend kon het personeel zich al schrap zetten na uitspraken van Henrik Adam, de nieuwe topman van Tata Steel Europe. “Als het om prestaties gaat, was IJmuiden een referentiepunt in Europa,” zei de Duitser in Het Financieele Dagblad. “We zijn die positie kwijt.” Hij wilde in de krant niet kwijt waarom IJmuiden volgens hem niet langer toonaangevend is, maar kondigde al wel aan dat hij daarover met de ondernemingsraden wil spreken.

Volgens cor-voorzitter Van Wieringen hebben de uitspraken van Adam kwaad bloed gezet op de werkvloer. “Het geeft geen pas als de ceo gaat afgeven op een onderdeel van het bedrijf. Dat is bijzonder slecht gevallen.”

Gunstige uitzondering

Vanuit IJmuiden houdt het personeel vol dat de fabrieken hier zelfs in moeilijke tijden voor Tata Steel altijd een gunstige uitzondering zijn gebleven. “De kern van het probleem is dat de top in India zegt dat Tata Steel Europe zijn eigen broek moet ophouden. In Nederland kan dat. In het VK niet,” zegt Van Wieringen.

In het Verenigd Koninkrijk verkeert Tata Steel al langer in zwaar weer. “Dan is het zaak dat we door investeringen in Engeland de verliezen terugdringen,” vindt Van Wieringen. “In plaats daarvan gaan ze alleen maar meer banen schrappen. Dat is een vrij fundamenteel verschil van opvatting. Het is kortetermijndenken.”

Topman Adam zei dit weekend in het FD ook dat gedurende zijn loopbaan van twintig jaar de staalindustrie nog nooit in zulk zwaar weer heeft gezeten als nu. De staalindustrie worstelt met lage prijzen door de overcapaciteit op de wereldmarkt voor staal. Veel afnemers, zoals de auto-industrie, zien hun afzet ook teruglopen.

Daar kwamen de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten nog bovenop. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde op het dumpen van Chinees staal op de wereldmarkt door de Amerikaanse staalindustrie te beschermen met hoge importtarieven. Het gevolg was dat het goedkope Chinese staal vooral op de Europese markt terechtkwam.

Besparingsprogramma

Door het besparingsprogramma wil Adam begin 2021 weer boven Jan zijn. Dan moet het ook mogelijk zijn Europese onderdelen van de staalkolos onafhankelijk van het Indiase moederbedrijf te maken zodat ze zelf kunnen investeren in nieuwe innovaties, zoals staal waarvoor bij de productie veel minder broeikasgassen worden uitgestoten.

De vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op de plannen. “Wij hadden verwacht dat na vandaag duidelijk zou zijn hoe Tata de bezuinigingen wil doorvoeren,” zegt bestuurder Aad in ’t Veld van FNV Metaal. “Maar eigenlijk hebben we alleen gehoord dat het plan 1 april klaar moet zijn. Tot die tijd zitten de medewerkers dus nog in onzekerheid.”

Cor-voorzitter Van Wieringen verwacht volgende week meer duidelijkheid te krijgen via de Europese Ondernemingsraad.

Knokken

FNV Metaal herhaalt dat het geen gedwongen ontslagen accepteert. De vakbonden beroepen zich op een ‘werkgelegenheidspact’ dat Tata Steel Nederland in 2016 heeft gesloten met de bonden. Daarin is afgesproken dat bezuinigingen tot 2021 moeten worden opgevangen via natuurlijk verloop. “Wij accepteren geen gedwongen ontslagen,” zegt In ’t Veld.

FNV heeft al uitgesproken bereid te zijn tot acties. “We zullen knokken voor het behoud van banen.”

Bij Tata Steel Europe werken in totaal zo’n 21.000 mensen, waarvan ongeveer de helft in Nederland en verder in Engeland, Frankrijk en België. Ongeveer 9000 mensen werken bij de vroegere Hoogovens in IJmuiden. Tata Steel heeft in Nederland daarnaast vestigingen in Maastricht, Oosterhout, Nieuwegein en Moerdijk.