Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Airbus test tegen einde van dit jaar "zelfvliegende auto"

Zo zou de vliegende auto er mogelijk uitzien.

Airbus wil tegen het eind van het jaar een prototype testen van een zelfbesturende vliegende auto. Dat heeft CEO Tom Enders vandaag gezegd. De vliegtuigbouwer ziet dat vervoersmiddel als de ideale oplossing voor de dichtslibbende stadswegen. 

"100 jaar geleden ging stadstransport ondergronds en nu hebben we de technologie om een eind boven de grond te gaan", aldus de CEO op een techconferentie in München. "Momenteel zitten we in een experimentele fase, maar we nemen deze ontwikkeling zeer serieus. En om de verdere vervuiling van de steden tegen te gaan, zal deze technologie natuurlijk groen zijn."

Daarmee zouden ook grote infrastructuurwerken om bruggen en wegen aan te leggen overbodig worden. "En zo zouden miljarden kunnen bespaard worden", zegt Enders. 

Voor het nieuwe voertuig (of vliegtuig) beroept Airbus zich op zijn expertise als marktleider in het bouwen van helikopters, gecombineerd met de nieuwe technologie van de zelfrijdende auto. 

Airbus stelde vorig jaar een onderzoeksdivisie samen onder de naam Urban Air Mobility om de vliegende auto te ontwerpen. Passagiers zouden de auto niet moeten bezitten om hem te gebruiken. De bedoeling van Airbus is om een app te ontwerpen, waarmee gebruikers een zitje kunnen reserveren. Een soort vliegende Uber dus.