Dit betekent de ‘harde Brexit’ voor u

© AFP

Groot-Brittannië gaat voor de ‘harde Brexit’. Ze stappen uit de Europese Unie maar niet uit Europa. Wat betekent dat nu en hoe gaan wij dat voelen als we bijvoorbeeld naar Londen gaan op citytrip? Mag Groot-Brittannië dan nog wel deelnemen aan het Eurosongfestival? En moeten we straks een visum aanvragen om het Kanaal over te kunnen steken?

tg

“Een ambitieus vrijhandelsakkoord met de Europese Unie, zonder lidmaatschap van de eenheidsmarkt”. De Britse premier May gebruikt niet graag de woorden “harde Brexit”, maar wat ze vandaag in Londen heeft gezegd over hoe zij de Brexit ziet, komt daar wel op neer.

Wat dat voor ons exact betekent, valt nog een beetje af te wachten. Maar experts vrezen dat de industrie die zaken doet met Groot-Brittannië het goed zal voelen. En ook lagekostenmaatschappijen vrezen dat ze hun prijzen zullen moeten laten stijgen.

© AFP

Wat zijn de gevolgen voor de economie?

De gevolgen voor onze economie zijn op lange termijn niet juist in te schatten. Op korte termijn spreken specialisten over zeer moeilijke tijden. België is door het belang van zijn export naar de andere kant van het Kanaal erg afhankelijk van Groot-Brittannië. De economische activiteit in ons land zal in 2016-2017 afnemen met 1 tot 3 miljard. Vooral de textielsector en de voedingsindustrie zouden het zwaarst te lijden hebben.

Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, zegt dat het Verenigd Koninkrijk de 4de handelspartner van België is, goed voor 7,7 procent van de Belgische uitvoer (en 5,5 procent van de Belgische invoer). Volgens De Leus is de potentiële impact moeilijk te ramen, maar voor 2017 schat hij dat als gevolg van het lagere pond, de lagere netto export 0,1 procent afknijpt van de Belgische groei. Daarnaast zijn er volgens De Leus op korte termijn nog de indirecte gevolgen zoals de directe buitenlandse investeringen. Dat zijn investeringen van Belgen in Groot-Brittannië die minder zullen opbrengen door de zwakkere activiteit daar.

Eén van de drijfveren van het Brexitkamp was de onvrede over het vrije verkeer van goedkope Oost-Europese arbeiders. Nu de deuren dicht gaan, zal ons land nog meer overspoeld zal worden door goedkope Bulgaren, Roemenen en Polen, zo wordt gevreesd.

Professor Economie Paul De Grauwe van zijn kant denkt dat de De Belgische economie al bij al weinig zal lijden onder de Brexit.

© AFP

Wordt een citytrip naar Londen goedkoper of net niet?

Wellicht wel. Omdat het pond minder waard is geworden. Maar dat is nu al het geval. Hoe dat verder gaat evolueren is moeilijk te voorspellen. Na de aankondiging van May dat het Verenigd Koninkrijk de Europese eenheidsmarkt wil verlaten, ging het Britse pond al meteen fors hoger.

Gaan we goedkoper kunnen shoppen in Londen?

Het Britse pond sterling stond nog nooit zo laag, wat betekent dat shoppen in Londen nog nooit zó voordelig was. Uit onderzoek van Deloitte, eind vorig jaar, bleek dat 64% van alle luxeproducten momenteel goedkoper zijn in het Verenigd Koninkrijk dan waar ook ter wereld! Of dat na de Brexit spectaculair zal veranderen, valt nog af te wachten. Voorlopig blijft het zeker de moeite om het Kanaal over te steken om te shoppen.

© AFP

En hoe zit het met de prijs van de vliegtuigtickets?

Wie kiest voor een goedkope vlucht met Ryanair kan straks mogelijk meer betalen. Binnen de Europese Unie is er vrij luchtverkeer. Na de ‘Brexit’ geldt dat niet meer voor het Verenigd Koninkrijk. Maar alle specialisten gaan ervan uit dat ook hier snel een oplossing komt, al was het maar omdat Groot-Brittannië daar zelf alle belang bij heeft. Toch vrezen vooral de lagekostenmaatschappijen - Ryanair en Easyjet op kop - dat de ticketprijzen zo’n 10 procent kunnen stijgen als er weer allerhande beperkingen worden ingevoerd.

© AFP

Komen er strengere controles aan de Britse grenzen?

Wat de paspoortcontroles betreft, verandert er allicht niets, want het Verenigd Koninkrijk neemt nu ook al geen deel aan de Schengenzone voor vrij reizen. Wie naar Groot-Brittannië wil moet sowieso zijn identiteitskaart tonen.

Hebben we binnenkort ook een paspoort of zelfs een ­visum nodig om naar Londen te reizen?

Zolang de Brexit niet officieel is, verandert er niets en kunnen we dus gewoon met onze identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dat zal zo allicht blijven. Zelfs als de Britten uit de Unie zouden gestapt zijn, maar lid bleven van de grotere Europese Economische Ruimte (EER), dan zou een paspoort of zelfs een visum niet nodig zijn.

Maar nu de Britten weer ‘baas’ willen zijn, gaan ze hun eigen regels moeten maken. Zij zullen bepalen wie het land binnen mag, voor hoe lang en onder welke voorwaarden. Het kan dus zijn dat we binnenkort heel wat papierwerk in orde moeten brengen als we naar Londen willen afreizen.

Wordt telefoneren naar of vanuit Groot-Brittannië duurder?

Dat zou kunnen als de Britten zich niet meer aan EU-regels over roamingtarieven hoeven te houden.

Wat zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid?

Een duizendtal Britten werkt voor de Europese instellingen in Brussel. Aangezien EU-ambtenaren burger moeten zijn van een van de lidstaten, hangt hun toekomst aan een zijden draadje. Zal de EU hen vervangen of zal ze het met minder ambtenaren doen na de Brexit? En gaan die Britten dan terug naar hun land of blijven ze hangen en zoeken ze elders in Brussel een job? Dat is allemaal nog onduidelijk. Als de Britten vertrekken, is dat een serieus financieel verlies voor ons land. Want ze werken hier niet alleen, ze wonen hier ook, eten hier en winkelen hier.

De Brexit kan ons land tot 12.000 banen kosten, zo berekende ING.

Kunnen onze jongeren nog studeren in Oxford of Cambridge of op Erasmus naar Groot-Brittannië?

Een uitstap uit Erasmus zou niet goed zijn voor de Britse universiteiten en voor hun eigen studenten die elders in Europa willen studeren. Aan hun eigen achterban krijgen ze dat helemaal niet uitgelegd. De jongere generatie heeft nu al massaal pro-Europa gestemd. Dat zou hen helemaal opstandig maken. Verwacht wordt dat er voor studenten weinig zal veranderen.

Ik zit als Belg in een Britse gevangenis. Word ik nu vrijgelaten?

“Absoluut niet”, zegt justitie. Voorlopig verandert er niets. Het VK zal alle EU-regels blijven naleven. Het gaat dan om richtlijnen, kaderbesluiten en regelgeving van de EU. Voor feiten die u in Groot-Brittannië pleegde en waarvoor u daar veroordeelt bent, zal u daar uw straf uitzitten. Tenzij België om uw uitlevering vraagt en u uw straf hier verder kan uitzitten.

Mag het Verenigd Koninkrijk nog deelnemen aan het Songfestival na de Brexit?

Eurovisie laat weten dat de Britten nog altijd welkom zijn na de Brexit. Dat is ook nogal logisch als zelfs Australië mag deelnemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen