RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
GP

IJzersterke Verstappen pakt pole-position in Brazilië

Max Verstappen mag de Grand Prix van Brazilië morgen vanaf de eerste startplek aanvangen. De Nederlander domineerde de kwalificatie op het circuit van Interlagos, om daarmee zijn tweede pole-position in de Formule 1 veilig te stellen.

Hoewel de verschillen op het relatief korte circuit van Sao Paulo nooit heel erg groot waren, was Verstappen een klasse apart in de kwalificatie. De Nederlander was met zijn Red Bull al de snelste in de eerste twee kwalificatiedelen, waarna hij ook in het allesbeslissende derde kwalificatiedeel de snelste rondetijd liet noteren.

Verstappen verdedigde na zijn eerste poging in Q3 een voorsprong van slechts 0.008 seconde op de Ferrari van Sebastian Vettel. In zijn tweede ronde wist de Limburger zijn eigen tijd echter nog met een tiende te verbeteren, om zo met een 1:07.508 de pole-position te pakken en Red Bull-teambaas Christian Horner het perfecte verjaardagscadeau te schenken. Verstappen deelt de eerste startrij zondag met Sebastian Vettel, die uiteindelijk +0.123s moest toegeven op de Red Bull.

Tweede pole voor Verstappen

Het is de tweede pole-position in de Formule 1-carrière van Verstappen, die eerder dit jaar ook de Grand Prix van Hongarije al vanaf de eerste startplek mocht aanvangen. Vorige maand was de Nederlander ook de snelste tijdens de kwalificatie in Mexico, maar vanwege het negeren van de gele vlaggen werd Verstappen toen drie plekken naar achteren gezet en ging de pole in Mexico naar Leclerc. In Brazilië zijn de rollen enigszins omgedraaid en is het Leclerc die na de kwalificatie nog een aantal plekken terug zal worden gezet. De Monegask kwalificeerde zich achter Lewis Hamilton als vierde, maar vanwege een motorwissel zal de Ferrari-coureur de race morgen als 14e aan moeten vangen.

Door de gridstraf van Leclerc wordt de tweede startrij een volledig Mercedes-onderonsje met Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Verstappens teamgenoot Alexander Albon deelt de derde startrij met Toro Rosso-coureur Pierre Gasly, de Fransman die tijdens de zomerstop bij Red Bull werd vervangen door Albon.

Verstappen
Zie ook
Verstappen dolblij met pole: ‘De auto vloog!’

Haas verrast, pech voor Sainz

Het team van Haas wist voor het eerst sinds de Grand Prix van Spanje in mei met allebei de auto’s door te stoten naar het laatste kwalificatiedeel, en was daarmee één van de verrassingen van de kwalificatie. Het leverde Romain Grosjean uiteindelijk de zevende startplek op, terwijl teamgenoot Kevin Magnussen de race achter Kimi Raikkonen als negende zal mogen aanvangen. Tegenslag was er in de kwalificatie voor Carlos Sainz: de McLaren-coureur werd geplaagd door technische problemen en zal de race morgen als allerlaatste moeten aanvangen.

Kans op sportieve revanche

De Grand Prix van Brazilië gaat morgenavond om 18.10 uur Nederlandse tijd van start. Verstappen zal vanaf pole-position hopen op sportieve revanche, nadat hij vorig jaar in leidende positie van de baan vloog na een aanvaring met achterligger Esteban Ocon. De Red Bull-coureur moest daardoor de zege laten aan Lewis Hamilton en zelf genoegen nemen met de tweede plaats.

Startopstelling Grand Prix van Brazilië
Pos. Coureur Nat. Team
1. Max Verstappen NED Red Bull-Honda
2. Sebastian Vettel DUI Ferrari
3. Lewis Hamilton GBR Mercedes
4. Valtteri Bottas FIN Mercedes
5. Alexander Albon THA Red Bull-Honda
6. Pierre Gasly FRA Toro Rosso-Honda
7. Romain Grosjean FRA Haas-Ferrari
8. Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo-Ferrari
9. Kevin Magnussen DEN Haas-Ferrari
10. Lando Norris GBR McLaren-Renault
11. Daniel Ricciardo AUS Renault
12. Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo-Ferrari
13. Nico Hülkenberg DUI Renault
14.* Charles Leclerc MON Ferrari
15. Sergio Perez MEX Racing Point-Mercedes
16. Daniil Kvyat RUS Toro Rosso-Honda
17. Lance Stroll CAN Racing Point-Mercedes
18. George Russell GBR Williams-Mercedes
19. Robert Kubica POL Williams-Mercedes
20. Carlos Sainz SPA McLaren-Renault

*10 plaatsen gridstraf na motorwissel