NOS Nieuws

Klimaatactivisten blokkeren terminal voor privéjets in Genève

Klimaatactivisten van de internationale actiegroep Extinction Rebellion hebben de vertrekterminal voor privévluchten van het vliegveld van Genève in Zwitserland geblokkeerd. Ze willen dat er een einde komt aan deze "absurde manier van privévervoer".

Klimaatactivisten blokkeren terminal voor privéjets in Genève

Zo'n honderd demonstranten stonden met vlaggen en protestborden voor en rondom de ingang van de terminal. Sommigen zaten met hun armen in elkaar gehaakt voor de deur, waardoor ze de ingang deels blokkeerden. Andere activisten hadden een zogenoemde slackline opgehangen, waarover ze heen en weer balanceerden.

In Genève wonen veel rijke mensen met een privéjet. "Het is volkomen oneerlijk dat een klein gedeelte van de bevolking een onevenredige impact op de rest van de samenleving mag hebben", schrijft de lokale actiegroep op haar Facebookpagina.

CO2

Volgens de klimaatactivisten stoot een privévliegtuig twintig keer meer CO2 uit per passagier uit dan een normaal vliegtuig. "Het heeft geen openbaar nut", zeggen de actievoerders.

De activisten verlieten het vliegveld na 2,5 uur demonstreren uit zichzelf, schrijven lokale media. De meerderheid van de vluchten ondervond geen vertraging of andere problemen, zei een woordvoerder van de terminal tegen persbureau Reuters. Lokale media schrijven dat passagiers gewoon gebruik konden maken van de terminal.

Ook in andere steden wereldwijd laat Extinction Rebellion steeds vaker van zich horen. In Amsterdam blokkeerden demonstranten vorige maand het verkeer op verschillende plekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl