DE WERELD NU

Zwarte Piet & Sinterklaasjournaal – dáár wordt aan de deur geklopt

Zwarte Piet, EP2019, Sinterklaas

Het Sinterklaasjournaal is de graadmeter van hoe het er in Nederland mee voor staat, met Zwarte Piet. Althans, dat wàs het, ooit.

Want ook volgens de NOS is het alternatieve Sinterklaasjournaal tegenwoordig waarnaar en opmerkelijk deel van de bevolking liever kijkt. Het wantrouwen tegen de staatsomroep wordt er zo steeds dieper in gestampt, en welbeschouwd is dat een treurige ontwikkeling. Zelf lijkt de NOS zich dat nog niet helemaal te realiseren. Opmerkelijk is dat de NOS dit jaar namelijk ook bericht over de bezwaren tegen het Hilversumse gedram; uiteindelijk is de staatsomroep de afgelopen jaren het belangrijkste probleem met de Zwarte Piet-discussie gebleken.

Vandaag start het Sinterklaasjournaal op NPO 3 weer, dit jaar voor het eerst met alleen roetveegpieten. Daar is niet iedereen gelukkig mee. Wie geen afscheid wil nemen van de zwart geschminkte Piet kan terecht bij verschillende alternatieve Sinterklaasjournaals.

Weg van het gedram
Want inderdaad, afscheid nemen van de staatsomroep is eenvoudiger dan ooit. Een al even opmerkelijk feit is, dat de weerstand tegen het gedram lijkt te groeien. Harder dan de wens tot verandering in ieder geval. TPO berichtte gisteren:

Tweederde (66 procent) vindt het niet acceptabel dat er dit jaar alleen roetveegpieten te zien zijn bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Dat blijkt uit het jaarlijkse Zwarte Piet-onderzoek van EenVandaag. 31 procent staat wel achter deze keus. Volgens tegenstanders is de figuur van Zwarte Piet niet racistisch bedoeld. Daarom hoort hij er volgens de traditie gewoon bij te zijn. Met de keuze voor alleen roetveegpieten is er volgens hen te veel aangepast aan een kleine groep die Zwarte Piet wel een racistisch fenomeen vindt.

Oew. Auw.

Het belangrijkste fenomeen dat je hier moet constateren is dat de roetveeg/compromisbereidheid afneemt. Een groot deel van de aanpasbereidheid vond zijn gronden in de wil ook een ander wat te gunnen – een altijd aanwezig element dat vaak juist wordt gebruikt om veranderingen door te drammen en te wijzen op een zin tot verandering.

Dat die bereidheid afneemt is een teken aan de wand dat men het in den lande volkomen zat is. Vorig jaar was die ontwikkeling me al niet ontgaan, en schreef ik hoopvol dat Amsterdam en de Hilversumse bubbel hun verlies maar beter konden nemen. Dat lijkt er nog niet in te zitten, want ook dit jjaar zien we diverse offensieven, waarbij ook uitgerangeerde politici van drampartijen (lees: burgemeesters) zich met het gedoe gaan bemoeien.

Zo ook zelfs het Openbaar Ministerie, dat deze week kleur bekende en haar gutmensch-affiliaties benadrukte door precies in de week voor de intocht aan te kondigen dat 23 mensen die vorig jaar op FB het commentaar op de intocht van zeer onprettige observaties voorzagen zullen worden vervolgd.

Zwarte Piet

Het OM heeft er bewust voor gekozen het nieuws over de dagvaardingen naar buiten te brengen nog voordat de verdachten ze hebben ontvangen, vanwege de Sinterklaasintochten die deze week worden gehouden.

Gezien de huidige verhitte discussies olie op het vuur en daarom zeer onverstandig. Het OM heeft deze zaken kennelijk warm gehouden om ze op dit moment te kunnen serveren – hetgeen bij mij de vraag deed rijzen of dat voor de rechters acceptabel is, gezien de eeuwige verwijzingen naar een te lange termijn tussen daad en vervolging, en de bestraffing die een openbare rechtszitting in de media al zou zijn.

“Zonder dat de beelden daar aanleiding toe gaven, zijn onder de beelden veel negatieve reacties geplaatst gericht aan de groep demonstranten en aan de persoon die het filmpje maakte en op haar Facebookpagina plaatste, namelijk journaliste, programmamaker en presentatrice Clarice Gargard”, schrijft het OM.

Kan het OM het racisme van Gargard zelf niet beter eerst eens bekijken? Opnieuw zien we hier een voorbeeld van gekrijs dat maar van één kant mag komen. Het OM lijkt in dergelijke situaties steeds vaker partij te kiezen, en ik herhaal dat: gezien de huidige verhitte discussies olie op het vuur gooien zeer onverstandig is.

Officiële intocht
Hart van Nederland is ook zo’n programma waar men de vinger beter dan gemiddeld aan de pols heeft. Dat kwam vorige week met de observatie dat ruim de helft van Nederland er toe neigt de officiële intocht te boycotten.

Meer dan de helft van de Nederlanders is van plan de landelijke Sinterklaasintocht te boycotten. Dit omdat er geen Zwarte Pieten te zien zullen zijn tijdens de intocht in Apeldoorn.
Aan onze dagelijkse enquête Wat vindt Nederland deden ruim 2400 mensen mee. Van de mensen die reageerden zegt 52 procent thuis te blijven of de tv niet meer aan te zetten voor de intocht. Maar 41 procent vindt dit te ver gaan.

Al komen er morgen na de geconstrueerde rel van afgelopen vrijdag in Den Haag dit jaar mogelijk meer demonstranten naar Apeldoorn om tegen elke soort piet te demonstreren dan oorspronkelijk werden verwacht, volgens alweer Hart van Nederland. Over de Haagse intocht:

KOZP is op dit moment de enige groep die zich bij de gemeente heeft gemeld voor een protest. Of er groepen zijn die werken aan een demonstratie, weet waarnemend burgemeester Remkes niet. “Maar naast de mogelijkheid van demonstraties moet je als overheid ook voorbereid zijn op ordeverstoorders van de demonstratie die plaatsvindt, die de demonstratie willen belagen.”

Dat moet dan maar. Buiten het beeld dat Hilversum wil neerzetten – dat de verdeling van de maatschappij in zwartwit denken moet worden verdeeld – is er ook een tegenbeweging. Deze horen bij ons. Zij laten zich niet indelen in een keurslijf dat de NOS opdringt. Zoiets geeft de burger moed.

Politieke bemoeienis
Nu ook “weg-met-ons” partij D66 (eerste spreker hieronder is D66-Amsterdeuger Jan Paternotte) zich steeds nadrukkelijker begint te profileren als mechaniekje dat zich manipuleren laat, wordt het een steeds politieker discussie hierover onvermijdelijk. Jaren lang dacht men het aan de NOS en de geaffilieerde aanhang in den lande over te kunnen laten (zo’n Lodewijk Asscher die openbaar zegt er buiten te blijven, maar dan als minister van Sociale Zaken achter de schermen al konkelt), maar de linkse drampartijen weigeren zich bij de aanstaande nederlaag van hun compatriotten in Hilversum neer te leggen.

Erg slim is dat niet. Zeker nu de weerstand tegen het gedram toeneemt wordt het ook voor de politici die de verandering van Zwarte Piet graag zouden zien tijd om aan hun stutten te trekken en hun beperkingen te erkennen. Maar aangezien de meesten van hen inderdaad niet erg slim zjjn, vrees ik dit jaar te moeten constateren dat we er voorlopig nog niet van af zijn. De rel van in Den Haag laat ook zien dat de voorstanders nadrukkelijk uit zijn op een relletje om dat te exploiteren teneinde het verloren terrein te herwinnen.

Waardig negeren van het gedram moet derhalve het parool zijn, de komende weken.


Meer over Zwarte Piet en wat daar allemaal mee samenhangt leest u op Veren of Lood hier.

8 reacties

  1. Grapjas schreef:

    Ach. De aard van de elite komt elke keer weer naar boven. Waarom denkt men dat de NSB zo populair was onder diezelfde elite? Letterlijk de opa’s van veel huidige politici waren landverraders, en heulden met de Nazi. Zie opa Cohen, Asscher, en vele anderen. Tijd voor een reset. Tijd om de oude elite geheel te vervangen door Patriotten.

  2. Grapjas schreef:

    En mbt het OM? Rechtspraak in deze globalistisch socialistische dictatuur is altijd al corrupt- want extreem-links- geweest. Ooir iemand veroordeeld zien worden in de decennia linksterreur- aanslagen op de Makro, het huis van Aad Costo sat opgeblazen werd, etc.? Nee- want rechters ondersteunen ‘links’. Zie de beloning die linksterrorist Volkert van de Graaf- moge al zijn geliefden gruwelijk sterven voor hij pijnlijk mag gaan- kreeg voor het uit de weg ruimen van de bedreiging voor links, Pim Fortuyn. Als Fries zeg ik dat het aanpakken van de Blokkade-Friezen de druppel was. Tijd voor een nieuwe KNEPPELFREED. Maar deze keer geen gesus- maar een onafhankelijk Fries volk na wat broodnodig geweld tegen deze socialistische terreur groepen- en hun helpwitjes.

  3. BegrensEuropa! schreef:

    De kloof tussen pro- en anti-ZP is niet meer te dichten. Voor Paternotte is de kloof goed voor zijn rechtsstaatverhaal, voor PvdD voor de verdediging van dierenrechtenactivisten, voor de PvdA om te vragen om meer blauw op straat en voor de PVV om iedereen af te schilderen als leugenaars (wat overigens ook lijkt te kloppen want de feitenrelazen over de mogelijke verstoring van het KOZP overleg in het haagse kraakpand lopen nogal uiteen, waarbij men ter linker zijde de ongefundeerde hyperbool niet schuwt). Kortom, iedereen heeft er belang bij dat de kloof nog lang blijft bestaan. Aandacht gegarandeerd, ook voor KOZP. Stoppen met drammen of waardig negeren van het gedram zit er dus niet in.

  4. carthago schreef:

    Met het 6 jarige verstand van de DDR66/ antifa/kozp drammers is de kans groot dat de pietendiscussie eindigt in de zandbak van de kleuterschool .

  5. Ernie van de Wal schreef:

    Die aanslag van die pro-zwartepieten is overigens ook een vreemd verhaal. Zie dit interview op GS. https://www.geenstijl.nl/?page=2

    Als je niet beter wist, zou je zweren dat er sprake is van een false flag.
    De grote belanghebbende is hier KOZP, die dit praktisch niets tot ongekende proporties opblaast en zich hiermee wat meer “faciliteiten” hoopt te kunnen veroorloven.

  6. Jouke schreef:

    Pro zwartepiet mensen wilden best een beetje aanpassen, totdat bleek dat kickout helemaal geen aanpassingen wilden doen. En die club later ook aangaf, de andere feesten te willen afschaffen. Zo ook meerdere clubjes, zoals bij1 en nida. Alle nederlandse feesten moeten vervangen worden door islamitische feesten.
    Nu de politiek ook zegt: “weg met ons”, is de maat vol. Wacht maar tot de tweede kamerverkiezingen.

    Leuke spotprent overigens.

  7. Jantje schreef:

    Het probleem is dat niemand aangifte doet tegen types als Gargard. Terwijl die types voorgedrukte aangifteformulieren lijken te hebben en steun van marxistische advocaten, die het heerlijk vinden om het land te ontwrichten.

  8. Jaantje schreef:

    Als de vrolijke ondeugende acrobatische zwarte Piet niet meer mag is erg jammer, maar vind de vervanging daarvan drie x niets het is een blanke Piet met roetvegen in de volksmond noemen we dat een smeerpoets.
    Het is dus verworden tot: Sinterklaas en blanke smeerpoets Piet.
    Maak er dan gewoon een blanke Piet van aub.