Direct naar artikelinhoud
NIEUWSSYRIë

Rusland krijgt helikopterbasis aan Turkse grens in Noord-Syrië

Rusland krijgt een helikopterbasis in het noorden van Syrië, aan de Turkse grens. De tv-zender van het Russische ministerie van Defensie heeft dat donderdag meegedeeld. De zender liet beelden zien van de eerste helikopters die werden ingevlogen.

Een helikopter op de Russische luchtmachtbasis bij het Syrische Latakia in 2015.Beeld Reuters

De basis voor gevechtshelikopters komt bij de stad Kamishli, tot voor kort het bestuurlijk centrum van de Koerdische regio in het noorden van Syrië. De basis wordt beschermd met het Pantsir-systeem voor luchtdoelraketten. Ook komt er een post van de Russische militaire politie, een weerstation en een kliniek.

De helikopterbasis zal worden gebruikt voor het bewaken van een 10 kilometer brede ‘veiligheidszone’ langs de Syrisch-Turkse grens. Koerdische strijders hebben zich daar teruggetrokken nadat het Turkse leger en door Turkije gesteunde milities waren binnengetrokken. Rusland en Turkije sloten een akkoord over pacificatie van het gebied. Samen voeren zij er patrouilles uit.

De nieuwe stap van Rusland komt minder dan een maand nadat de Amerikaanse troepen zich, volgens een onverwacht besluit daarover van president Donald Trump, hadden teruggetrokken. Tijdens hun aftocht werden zij door Koerdische inwoners uitgejouwd en bekogeld met aardappelen.

Tot nu toe hadden de Russen maar één militaire post in Syrië, een grote luchtmachtbasis aan de Middellandse Zeekust bij Latakia.

De Syrische regering heeft al sinds het begin van de burgeroorlog het civiele vliegveld van Kamishli in handen, evenals een ziekenhuis, gebedshuizen en enkele woonwijken. De rest van de stad werd gecontroleerd door het Koerdische bestuur.