Fisher: "Draghi gaat geschiedenis in als grote monetaire dwaas"

Fisher: "Draghi gaat geschiedenis in als grote monetaire dwaas"

Mario Draghi zal de geschiedenis in gaan als één van de grootste 'monetaire dwazen'. Dat zei voormalig hoofd van de Federal Reserve Bank van Dallas, Richard Fisher, in een interview met Bloomberg. Hij spreekt zijn bewondering uit voor de Italiaan, maar is tegelijkertijd zeer kritisch over zijn beleid. Vooral het experiment met negatieve rente is volgens Fisher een grote vergissing.

"Ik denk dat Draghi, voor wie ik persoonlijk wel bewondering heb, de geschiedenis in zal gaan als een van de grootste monetaire dwazen. Ik vind hem aardig en ik ken hem, want ik heb veel tijd met hem doorgebracht bij de centrale bank. Hij weet hoe hij de markt moet toespreken, maar ik denk dat negatieve rente een zeer slecht experiment was."

Negatieve rente

Volgens de Amerikaanse oud-centraal bankier heeft de negatieve rente de Europese economie niet geholpen. Integendeel, de economie van Duitsland dreigt nog steeds in een recessie te belanden. Ondertussen heeft de negatieve rente het bancaire systeem "gedecimeerd" en de winstgevendheid van banken onder druk gezet, aldus Fisher.

Draghi nam in oktober afscheid als president van de ECB. In de afgelopen acht jaar wist hij de Eurozone door de crisis te loodsen, maar daarvoor betaalde hij een hoge prijs. Draghi verlaagde de rente tot onder nul en kocht voor honderden miljarden aan obligaties op. Door het opkoopprogramma staat de onafhankelijkheid van de centrale bank ter discussie. Bovendien slaagde hij er niet in zijn inflatiedoelstelling van iets minder dan twee procent te halen.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »