RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

23 mensen vervolgd voor online bedreigen tegenstanders Zwarte Piet

Beeld © iStock

23 mensen die vorig jaar in Amstelveen tijdens de intocht van Sinterklaas via Facebook commentaar gaven op demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, moeten voor de rechter verschijnen. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie. Tijdens een livestream van de intocht waren ook de demonstranten te zien. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die de beelden op haar Facebook plaatste, Clarice Gargard.

'Puur racistisch'

Gargard deed hiervan aangifte. Het OM heeft een selectie gemaakt van de ernstigste en grofste strafbare uitlatingen.  

Volgens het OM is in de 23 gevallen die nu voor de rechter komen geen sprake meer van vrijheid van meningsuiting, maar gaat het om 'puur racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen'.

Antizwartepiet-frontman
Lees meer
Antizwartepiet-frontman Afriyie: 'Wij zijn schietschijven geworden'

Preventieve functie

Het Openbaar Ministerie laat aan RTL Nieuws weten dat 'een gigantisch aantal uitingen' is onderzocht. Het is niet toevallig dat de dagvaardingen binnenkort de deur uitgaan.

"Dat is heel bewust gedaan", zegt een woordvoerder. "We hopen dat het een preventieve functie heeft, en het laat zien dat we ook onlinebedreigingen heel serieus nemen."

Bekijk hier de beelden van de intocht in Amstelveen: 

Man
Lees meer
Man vast die zichzelf wilde opblazen voor behoud Zwarte Piet