Direct naar artikelinhoud

Handhaving op de Wallen faalt: ‘Beboeten is onbegonnen werk’

Op de Wallen geldt al een alcoholverbod.Beeld ANP

Handhavers op de Wallen zijn onzichtbaar of treden niet op, ondanks het offensief van de gemeente. De overlast van dealers en dronken toeristen is onverminderd groot..

Op de Wallen geldt een alcoholverbod, maar volgens de handhavers in het gebied is het ‘onbegonnen werk passanten met drank te beboeten’. Dit staat in de verkenning van Ivar Schreurs, die de afgelopen maanden in opdracht van burgemeester Femke Halsema over de Wallen liep en meer dan driehonderd gesprekken voerde. Halsema zal zijn bevindingen gebruiken voor haar Wallenaanpak.

Volgens de sekswerkers, exploitanten, buurtbewoners, gidsen en ondernemers die hij sprak, zijn handhavers van de gemeente niet altijd zichtbaar aanwezig op de Wallen. De verkenner zag met eigen ogen dat ‘bezoekers met blikjes en flesjes drank aan de gemeentelijke handhavers voorbijliepen’. Tijdens de vele avonden en nachten die hij daar rondliep, heeft hij niet gezien dat één bezoeker is beboet, ‘terwijl de overtredingen zichtbaar volop voorkomen’.

Lachgas

Dit is opmerkelijk, want Halsema kondigde eind vorig jaar een offensief aan, met meer handhavers die strenger zouden optreden tegen overtredingen van het alcoholverbod. Grote spandoeken en borden wijzen toeristen sindsdien op het verbod op de Wallen. Volgens handhavers is nog altijd sprake van een tekort aan collega’s. De politie heeft andere prioriteiten, zoals de veiligheid in het gebied.

Intussen klagen bewoners, sekswerkers en ondernemers nog altijd over het gedrag van toeristen, die drinkend door het gebied gaan, wildplassen en troep op de grond gooien.

Ook zijn er dealers actief op de Wallen, die veelal nepdrugs verkopen. Op sommige avonden gaat het om veertig tot zestig dealers, die toeristen vaak agressief benaderen en seks­werkers belemmeren bij werving van klanten. De overlast door lachgasverkopers in het gebied is wel af­genomen door ingrijpen van de gemeente.

De rondgang van de verkenner is onderdeel van het debat over de toekomst van raamprostitutie op de Wallen. Halsema heeft eerder dit jaar vier scenario’s voorgelegd aan de gemeenteraad: geen ramen meer op de Wallen, sluiting van een deel van de ramen, gordijnen dicht of juist meer ramen op de Wallen.

Prostitutiehotel

In een eerste debat hierover kondigde de burgemeester aan verplaatsing van prostitutie naar andere delen van de stad te onderzoeken. Zo’n prostitutiehotel elders in de stad is voor diverse sekswerkers werkbaar, aldus de verkenner. Zolang dat niet te ver weg is, want de rit ernaartoe, met cash op zak, is niet veilig.

Halsema wil de mensenrechten van sekswerkers beter waarborgen, de overlast op de Wallen aanpakken en de ondermijning bestrijden.

In de gemeenteraad wordt geschrokken gereageerd op de bevindingen. ­Zeeger Ernsting van coalitiepartij GroenLinks: “Onder bezoekers mag niet het gevoel ontstaan dat de Wallen een gebied is waar geen normen gelden. Steviger handhaving is nodig. We hebben hiervoor meer geld uitgetrokken.”

Daan Wijnants van de VVD, de grootste oppositiepartij: “Als lachgas door handhaving kan verdwijnen, kan dat ook met andere vormen van overlast. Dit college investeert te weinig in capaciteit om bewoners echt verlichting te bieden.”

Zorgen om mensenhandel

Politie en het Openbaar Ministerie maken zich zorgen over mensenhandel in het illegale prostitutiecircuit. Het team Mensenhandel van de Amsterdamse politie heeft tegen verkenner Ivar Schreurs gezegd dat de misstanden groot in aantal zijn, maar moeilijk te ontdekken.

Het gaat dan om sekswerkers die zonder vergunning klanten thuis, in een hotel of elders ontvangen. Ook in de legale prostitutie komt seksuele uitbuiting voor, maar de omvang hiervan is onduidelijk.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat vorig jaar 77 signalen van mensenhandel zijn behandeld in Amsterdam, de meeste hiervan betreffen seksuele uitbuiting.

Er zijn 43 aangiftes gedaan en het Openbaar Ministerie heeft 35 zaken voor de rechter gebracht. Geschat wordt dat het in 80 procent van de gevallen gaat om seksuele uitbuiting, naast bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting. Waarschijnlijk is dit het topje van de ijsberg, omdat de aangifte­bereidheid laag is.