RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Turkije bedankt Nederland voor terugnemen IS'ers

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije Beeld © AFP

"We willen vooral twee landen bedanken. Eén is Duitsland en het andere is Nederland." Dat zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken vandaag tegen persbureau Reuters. De reden voor zijn compliment is het Nederlandse beleid om gevangen IS'ers terug te nemen.

In Turkse gevangenissen zitten in totaal 1200 buitenlandse strijders van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zei deze minister Soylu vorige week. Niet lang daarna kondigde hij aan dat Turkije deze strijders gaat terugsturen naar hun land van herkomst. Turkije ergert zich namelijk al langer aan de passieve houding van Europese landen in het terugnemen van opgepakte IS'ers.

Nederlands beleid niet veranderd

"Gisteravond hebben ze (Nederland en Duitsland, red.) bevestigd dat ze terroristen van IS terugnemen die staatsburgers zijn van hun landen", zei de Turkse minister tevreden. Daarmee lijkt het alsof Nederland een nieuw beleid voert, maar dat is hiermee niet veranderd. De afgelopen jaren zijn er al vaker gevangen IS'ers vanuit Turkije naar Nederland gestuurd en ook door Nederland teruggenomen.

Turkije
Lees ook:
Turkije begint met terugsturen IS-terroristen

Hoeveel Nederlanders exact worden uitgezet door Turkije is nog niet duidelijk. Volgens cijfers van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ging het eind juni om twintig volwassenen en dertig kinderen met de Nederlandse nationaliteit die in Turkije vastzitten. Zij zullen niet allemaal tegelijkertijd worden uitgezet, zegt RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens. "Er komt niet plotseling een hele grote golf IS'ers terug naar Nederland."

Geen hotel voor IS-strijders

Koens zegt dat iedereen wel begrijpt dat Turkije IS'ers wil uitzetten naar hun land van herkomst. "Zij zeggen: wij zijn geen hotel voor uitgeprocedeerde IS-strijders. Uiteindelijk vallen ze onder Nederlandse verantwoordelijkheid."

Deze zaak toont aan dat de relatie tussen Nederland en Turkije niet zo slecht is als het soms lijkt, zegt Koens. "Turkije is een land dat heel erg veranderd is de afgelopen jaren, waar je niet makkelijk politiek mee bedrijft. Maar het gaat uiteindelijk om veiligheid en daarin heb je gewoon met elkaar samen te werken."

Verdeeldheid
Lees ook:
Verdeeldheid in Tweede Kamer over vonnis terughalen kinderen Syrië-gangers

Er is overigens wel veel discussie over het actief terughalen van Nederlandse IS'ers uit Syrië, daarbij is het kabinetsbeleid om niemand terug te halen. CDA en VVD willen hieraan vasthouden, terwijl D66 en ChristenUnie bang zijn dat Syriëgangers ongecontroleerd hun weg naar Nederland vinden.