RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ziekenhuis OLVG Oost sluit verpleging oncologie om personeelstekort

Een van de locaties van het OLVG in Amsterdam-Oost. Beeld © OLVG

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG locatie Oost sluit dit jaar nog de verpleegafdeling hematologie & oncologie. De reden is het tekort aan vooral gespecialiseerde verpleegkundigen. "We kregen de roosters van december niet meer rond."

Vanaf 1 december worden geen nieuwe patiënten meer opgenomen op de verpleegafdeling hematologie & oncologie in OLVG locatie Oost. Op 11 december verhuizen de patiënten en de medewerkers naar OLVG locatie West. 

Het personeel is al op de hoogte. Binnenkort volgt de brief aan de patiënten. De sluiting geldt alleen voor de verpleegafdeling, dat is waar patiënten worden opgenomen. De dagbehandeling en de polikliniek blijven wel bestaan in OLVG Oost.

Twee dezelfde soort afdelingen

"Het klopt dat de afdeling gaat verhuizen naar onze locatie in Amsterdam-West. Door het personeelstekort lukt het niet meer om twee dezelfde soort afdelingen op een paar kilometer afstand van elkaar draaiende te houden", laat de woordvoerder van OLVG weten aan RTL Z.

Het samenvoegen van de verpleegafdeling hematologie & oncologie van de locaties Oost en West, wordt al langere tijd onderzocht, maar het moment van samenvoegen was nog lang niet in zicht.

"Er is een acute situatie ontstaan doordat binnen een paar maanden tijd vijf gespecialiseerde verpleegkundigen om uiteenlopende redenen zijn weggegaan", zegt de woordvoerder. "Daardoor kregen we de roosters van december niet meer rond."

Een team, een locatie

"De teams zijn klein en het is lastig om alles rond te krijgen. Straks hebben we één groot team op één locatie", verklaart de woordvoerder.

Het tekort aan verpleegkundigen is ongekend hoog. Dat blijkt opnieuw uit vandaag gepubliceerde cijfers van Intelligence Group in opdracht van HR-specialist Compagnon.

Het aantal unieke (online) vacatures in de zorg is in een jaar tijd met twaalf procent gestegen naar 30.491 in het derde kwartaal van dit jaar. Er is vooral een tekort aan gespecialiseerd personeel. Iedere gespecialiseerd verpleegkundige op zoek naar een baan heeft de keuze uit acht vacatures, concluderen de onderzoekers.

Huis is niet te betalen

Door het tekort aan personeel moeten sommige ziekenhuizen in het ergste geval een afdeling sluiten. Vorig jaar moesten er vier van de 29 operatiekamers dicht bij het UMCG in Groningen. Onder andere in het Drentse Hoogeveen en Groningse Stadskanaal verdwenen de afdelingen acute verloskunde. En Rijnstate in Arnhem sloot in juli de afdeling spoedeisende hulp tijdelijk vanwege capaciteitsproblemen.

Het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag sluit zelfs helemaal de deuren, mede door personeelstekort.

Ook het OLVG heeft grote moeite om voldoende specialistische verpleegkundigen aan te trekken. Het Amsterdamse ziekenhuis heeft nog een extra handicap: de krapte op de woningmarkt. Het is heel lastig voor verpleegkundigen om in Amsterdam een betaalbare koopwoning vinden. Ook de huren zijn erg hoog. "Cru gezegd, het is niet te betalen", aldus de woordvoerder, die toevoegt dat dit probleem niet alleen voor verpleegkundigen geldt.

Parkeren is duur

Daarnaast is parkeren een probleem in de binnenstad van Amsterdam en dus een probleem voor het personeel van het OLVG locatie Oost. Het personeel moet betalen voor de parkeergarage onder het ziekenhuis en dat loopt flink in de papieren, weet ook de woordvoerder: "Er is simpelweg geen ruimte. We proberen mensen daarom zoveel mogelijk te stimuleren om met het OV te komen."

Sommige ziekenhuizen geven de schaarse specialistische verpleegkundigen een bonus. Het UMCG gaf personeel werkzaam in operatiekamers een premie van 5000 euro als ze drie jaar zouden blijven. Het RKZ in Beverwijk voerde een startbonus in van 1000 euro. En het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam verhoogde het salaris tijdelijk met tien procent, wat neerkomt op een zo'n 300 euro extra.

Geen bonussen in het OLVG

Het OLVG werkt niet met bonussen. "Ik weet ook niet of geld het probleem is. Mensen die in de zorg werken, kiezen niet voor het geld", aldus de woordvoerder van het ziekenhuis.  Margriet Bakker van de Beroepsvereniging voor Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) denkt ook niet dat bonussen de oplossing zijn.

Bakker hoort van haar leden dat bonussen te veel een kortetermijnoplossing zijn. "Er is behoefte aan een structurele oplossing. Volgende week wordt er gestaakt voor een betere cao", zegt Bakker.

Ondertussen is het OLVG in gesprek met de gemeente of er oplossingen zijn voor het parkeerprobleem en het tekort aan betaalbare woningen.

De beslissing om de afdeling in Oost te sluiten en de zorg te verhuizen naar West is ingrijpend voor het personeel. De medewerkers op de afdeling moeten namelijk meeverhuizen, al is het voor sommige medewerkers gelukt om andere werkzaamheden in OLVG locatie Oost te vinden.