DE WERELD NU

Turkije zet deportatie IS-strijders naar EU door – wat nu?

Syrië, Turkije

Het probleem wat te doen met de IS-strijders die in Turkije gevangen zitten wordt acuut. Turkije is de deportatie van deze ongewenste vreemdelingen begonnen.

Het probleem speelt al een paar maanden, er wordt al een week mee gedreigd, maar de Turkse president Erdogan lijkt er nu werk van te gaan maken. De eerste IS-strijders is op het vliegtuig naar de USA gezet, en ook de EU mag binnenkort bezoek verwachten van mensen die we hoopten nooit meer terug te zien. Maar door er eindeloos over te mekkeren zonder er serieus rekening mee te houden dat er in geval van de aankomst van het ongewenste tuig ook iets mee gedaan moest worden, heft de Nederlandse politiek eindeloos zitten soebatten over haar eigen kleinzieligheid en grote wereldperspectieven. Dus nu het probleem acuut wordt, blijken we eenvoudig lange maanden te hebben verspild.

Ere wie ere toekomt, het CDA lijkt er beter over te hebben nagedacht dan veel andere Nederlandse politieke partijen die zijn blijven hangen in hun eigen gelijk en morele obsessies – al dan niet geïnstigeerd door een vergelijkbare EU-attitude. Onderstaand voorstel is zó logisch dat het wel weerstand moet oproepen:

Turkije

Dat Nederland al zeven jaar geen diplomatieke betrekkingen heeft met Syrië stamt oorspronkelijk uit de overtuiging dat de dagen van het Assad-regime waren geteld. Dat Assad cs dankzij Rusland een extensie van haar bestaan verkreeg, maakte dat nog minder verteerbaar. Maar nood breekt niet alleen wet, maar bij ontstentenis van effectieve wetten tegen terroristen van het type IS-strijder, is het handig je te kunnen wenden tot landen die dergelijke wetten wel op orde hebben. Ook al zijn die wetten wellicht wat minder zachtmoedig dan je wensen zou. Dat dat met Irak niet lukken wil, maakt een hernieuwd contact met het Syrië  van Assad wellicht niet minder eenvoudig verteerbaar, maar is overduidelijk een stuk praktischer dan marchanderen met de eigen overtuigingen. Want dat we die overlevende IS-strijders hier niet meer willen is een punt dat eigenlijk niet ter discussie staat. Zelfs niet bij de …, nou ja, u kent ze wel.

CDA-Kamerlid Van Helvert roept het kabinet op om zijn morele bezwaren opzij te zetten en in gesprek te gaan met de Syrische dictator Assad. Dat is de volgens hem de enige manier om berechting van Nederlandse IS-strijders in de regio mogelijk te maken.
Nederland heeft sinds maart 2012 geen diplomatieke betrekkingen meer met het Syrische regime. Maar Van Helvert zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het “een verschrikkelijk regime” blijft, maar dat het besef groeit dat het “wel onderdeel is van een oplossing”.

Een oplossing althans waar Nederland baat bij heeft, en die minder onverteerbaar is dan een aantal van onze o zo geliefde ex-medelanders in Irak te laten opknopen – hoe terecht dat ook zou zijn.

Terzijde: in Irak zijn inderdaad al een aantal IS-jihadisten na een kort proces opgehangen, maar in Syrië heeft het regime (nog?) niet voor een dergelijke koers gekozen. Dat betekent niet dat ze in Syrië van nature minder hardvochtig met dergelijke types om gaan, maar dat het Assad-regime zijn eigen redenen heeft om de opstandelingen voorzichtiger aan te pakken. Zoals de afgelopen weken met de ontluikende samenwerking tussen het regime en de Koerdische YPG al bleek, zal de Syrische regering in de eerste plaats in moeten zetten op een soort van nationale verzoening. Buitenlandse IS-strijders zouden dan heel wel als voorbeeld kunnen dienen van de macht van het regime door er een aantal ter dood te veroordelen en hen op te hangen – daar maak je binnen Syrië verder geen nieuwe vijanden mee. Anderzijds heeft het land een grote behoefte om opnieuw te worden opgebouwd, en de (eventueel onvrijwillige) inzet van gevangen IS’ers kan daar aan bij dragen.

Zelfs is een herstel van de diplomatieke relaties mogelijk een goed begin voor het retourneren van hierheen gekomen Syriërs. Dat we dat zouden moeten willen moet zelfs in Den Haag zijn doorgedrongen.

 

 

 

25 reacties

  1. carthago schreef:

    Monsters laten berechten in de landen waar ze hun gruwelijkheden hebben begaan zou de hoogste morele verplichting van het .NL diplomaten korps moeten zijn .Dat spaart miljarden euro’s , honderden doden uit en voorkomt verdere aanwas van isisclonen Kozp/antifa/Groene khmer /GL /DDR66 .

  2. Lytje pole schreef:

    Werkelijke reden weet het kabinet donders goed. Maar alla. Wie was ik ook al weer.. 😶

  3. Ian schreef:

    Misschien kan Mutti nog wat miljarden overmaken naar Erdogeit. Die Van Helvert leeft ook in een parallel universum, zoals dat hele zooitje daar in die 2e kamer. Eerst het hele land in puin bombarderen, IS tuig van Toyota’s voorzien, false flag gifaanvallen in de schoenen van Assad schuiven en nu moet er gepraat worden. Idioot.

  4. Jan schreef:

    Diplomaten allemaal links en die zouden dit . .
    Laat me niet lachen
    Ze zullen hun eigen agenda uitvoere n net sls in de vn

  5. Grapjas schreef:

    Simpel. Terroristen schiet je af bij de grens. Man, vrouw, of kind. Terrorist= terrorist. En stuur nu eens een ‘Seal team 6’ op die Turkse plofkop-dictator af? Wat denkt dat inteeltje wel niet? Erdogeitje.

  6. Dick Kraaij schreef:

    Dat het #Assad-regime “verschrikkelijk” is hoeft Van Helvert er van mij niet bij te zeggen. Maar het zegt waarschijnlijk meer over de zendgemachtigde dan over het CDA-kamerlid zelvert. #WIJDEUGEN

  7. Juanito schreef:

    Het Assad regiem was (net zoals het Sadam H. regiem) een van de weinige regiems in het midden oosten waar christelijke en andere minderheden in relatieve veiligheid en voorspoed konden leven.
    Maar moest kapot van obama en zijn bloedhonden.

  8. Erik schreef:

    SCHIETEN.
    En verder de Syriërs die hier verblijven terugsturen om hun land op te bouwen.
    De eis dat ze hier zouden mogen blijven is een imperialistische, en blokkeert de ontwikkeling van dat land.

  9. Jantje schreef:

    Tegen dit soort duivels kan niet hardvochtig genoeg worden opgetreden.

  10. Niets is wat het lijkt schreef:

    Ik heb een stukje van het debat gezien, waarin van Helvert CDA zijn visie uit de doeken deed. Hij had op verschillende punten imho gewoon gelijk. Zijn opponenten, de onvermijdbare Ploumen en van Oijk met hun obligate linkse praatjes, zijn zo hypocriet als maar mogelijk. Want ‘we moeten geen zaken doen met regimes die de mensenrechten schenden’.
    Oh ja? Hoe zit dat dan met China, Mohammad Bin Salman enz.?
    Terecht dat van Helvert dit aankaart.
    Als we goedpraten (economie mensen) dat de premier van China met alle egards in het torentje wordt ontvangen, dat koningin Maxima met de moordsjeik op de foto gaat, dat we de Saoedi’s te vriend houden, dan moet je ook pragmatisch met Assad omgaan. Hij heeft nu eenmaal de macht weten te behouden. Dat is een feit en daarmee zullen we moeten dealen.

  11. carthago schreef:

    Dat VS isismonster krijgt bij terugkeer ongetwijfeld een epsteintje in de gevangenis …als ie geluk heeft.

  12. Cool Pete schreef:

    Wat nu ?

    ISIS-terroristen en oorlogs-misdadigers stromen toe.
    Zij en hun aanhang zullen door gaan.
    JIHAD in de Europese landen.

    Met dank aan : Merkel, Mogherini, Rutte, AlQaq-Kaag, c.s.

  13. Ravian schreef:

    Wat een geleuter weer.
    Als Erdogeit straks een toestel vol Jihadi’s naar Nederland stuurt wil dat nog niet zeggen dat wij dat toestel ons luchtruim binnen moeten laten, laat staan dat we het toestemming zouden moeten geven om hier ergens te landen.
    Voor al die ongewenste immigranten die hij per boot over stuurt geld exact hetzelfde.
    En als aan de Turks-Griekse grens de Turkse slagbomen opengaan wil dat nog niet zeggen dat de Griekse slagbomen dan ook open moeten gaan.
    Gezien IS een bondgenoot van Turkije is, en wij in oorlog zijn met IS, vind ik overigens dat Turkije door een vliegtuig vol van die terroristen naar Nederland te sturen een oorlogsdaad tegen Nederland begaat.
    Dat is dan (opnieuw) een reden om Turkije uit de NAVO te trappen, en het is tevens een reden om eenieder met een Turks paspoort op een vliegtuig/bus/boot naar Turkije te zetten.
    Dit zijn allemaal zaken die niet in handen zijn van Erdogeit maar in die van de Nederlandse/EU beleidsmakers.
    Als er onder het valse moto “vluchtelingen” immigranten de EU binnen gelaten worden dan komt dit omdat de EU dit wil.
    En als er straks een vliegtuig vol Jihadi’s op Schiphol land dan komt dit omdat de Nederlandse regering dit wilt.
    Al de rest is geleuter om de kiezers zand in de ogen te strooien.

  14. M.E. ter veer schreef:

    Eigenlijk is er maar één oplossing een b9m er op gooien

  15. Joop schreef:

    Wat nu???
    Nou ehhhh, gewoon Retour Afzender, toch.
    En Kuzu en zijn domme bebaarde hulpje mogen ook mee.

  16. Ottoman schreef:

    Ze worden netjes terug gestuurd naar land van herkomst. Met andere woorden :Bekijk het zelf maar.
    Turkije kan ze ook anders de grens uitgooien. Waardoor ze vrij europa kunnen binnen lopen.
    Dus maak maar een keuze.

  17. Kees Bruin schreef:

    Prima idee van het CDA. Ze hebben hun misdaden in Syrië begaan, laat Syrië ze ook maar berechten. Als dat de doodstraf betekent, des te beter, zou ik zeggen. Zijn we meteen voorgoed van het probleem van dat tuig af.
    Maar ja, de morele verdwazing van onze elite kennende, zal dat wel niet gebeuren. Liever een fopstrafje in Nederland en vervolgens, met voorrang op échte Nederlanders, een sociale huurwoning en een uitkering. Het is weer zum kotzen.

  18. Ravian schreef:

    @ Ottoman

    Land van herkomst is Syrië.

  19. Gerrit joost schreef:

    @ Ravian – Twee keer mee eens! Turkije is bondgenoot van IS, land herkomst van IS-strijders is niet Nederland.

  20. D. G. Neree schreef:

    Erdogan is een schoft en jammer genoeg behandelen de Westerse leiders hem niet als zodanig. Als hij een greintje rechtvaardigheidsgevoel had, zou hij de ISIS-strijders overgedragen hebben aan Assad, tegen wie de misdaden zijn gepleegd. Maar omdat hij vanaf het begin ISIS ondersteund heeft, gebruikt hij deze “vluchtelingen” om Europa te destabiliseren en in verwarring te brengen.

    Als de Westerse leiders integer waren dan waren de buitengrenzen van de EU allang op slot gegaan voor deze “vluchtelingen” en hadden ze Erdogan openlijk erkend als vijand van het Westen en passende maatregelen genomen om niet in de malversaties van deze intrigant te trappen. Maar waarschijnlijk zijn de Europese leiders net zo anti-Westers en corrupt en bezig hun eigen agenda uit te voeren als Erdogan.

    (Ik schrijf Westers met een hoofdletter aangezien ik het zowel over de landen als over de cultuur heb,)

  21. D. G. Neree schreef:

    @Ravian, helemaal mee eens.

    @Ottoman, als iemand van welke nationaliteit ook misdaden pleegt in een ander land, dan is het normaal dat die misdadigers in dat land berecht en gestraft worden. Dat geldt voor alle misdaad, van diefstal via bijv. drugs tot (massa)moord. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Turken die in NL misdaden plegen. Ze worden in NL berecht en pas daarna wordt er gekeken of ze uitgeleverd moeten worden. Ze eerder terugsturen is een vorm van landverraad. Erdogan gebruikt ISIS nu, nadat de oorlog tegen Assad mislukt is om Europa te destabiliseren.

    Terugsturen naar het land van herkomst is obstructie van het recht en gaat tegen ieder gezond verstand in. Het komt dan ook nauwelijks tot niet voor. De Nederlandse regering laat bijvoorbeeld Nederlanders die in het buitenland met drugs zijn betrapt gewoon wegrotten in de gevangenissen daar. Maar nu moeten oorlogsmisdadigers, massamoordenaars en huurlingen die met geweld een land en een rechtmatig regime proberen te vernietigen opeens liefdevol teruggegeven worden? En dan nog mensen die een ingebakken haat tegen het Westen hebben? Pervers!

  22. kees schreef:

    elke IS strijders worden moeten straffen uit de lamd van herkomst dus Nederland Duitsland Frankrijk Belgie England kan ze wel allemaal opnoemen totaal 16 europees landen enkeltje vanuit Turkije na die landen 😂😂😂😂😂😂😂😂😂mischien maar de straat op met 🚜🚜🚜🚜🚜🚜🚜 om ze tegen de houden terwijl dat niet eens probleem is in Nederland wij alle Nederlamders worden letterlijk en figuurlijk leeg gezogen door het staat met zooo veel belasting die wij moeten betalen word tijd dat alle nederlanders keertje oo de been gaan voor dit absurte regeleningen ipv je eigen druk maken over andere landen😊😊😊😊😊😊

  23. kees schreef:

    En onderschat de turken niet kwa millitairen sterkste milliateren macht moes plaatst maken voor turken in syrie terwijl amerikanen 20miljard dollar wapens gaven aan koerden owwwww vergeet de middelandse olie gas boringen niet van turkijen bij cyprus schijt aan alle wereld machten blijven boren turkije is op dit moment snelst groeiende millitairen macht die zijn eigen rakketten voertuigen helicopters tanks boten produceerd laserwapens kerncentrale aan het bouwen samen met russen en chinesen uranium verijken dan weten jullie nog uit spraak van Erdogan of alle nuclairen wapens vernietigen of iedereen mag een nuclair wapen hebben😊owja vergeet onze millitairen niet die moeten pamm pamm pam roepen omdat ze geen kogels meer opvoorraad hebben😂😂

  24. Ravian schreef:

    @ Kees

    Beter met de hand als op een geit Kees…

    Een zekere Hoessein had ooit een meer dan vier maal zo groot leger als dat van Erdogan, en ook een grote bek.
    Die oorlog heeft toen helemaal 1 maand, 1 week en 4 dagen geduurd, waarna er van dat grote leger niets meer over was.
    Erdogan maakt zich momenteel op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden, US drones filmen het hele gebeuren, en straks komt de afrekening.
    Kijken of je het dan ook nog allemaal zo amusant vind.

  25. D. G. Neree schreef:

    @Kees, Waarom nemen al die Turken Nederlandse namen aan? Schamen jullie je voor je eigen naam?
    Je denkt verder toch niet dat ik die grammatica verkrachtende letterbrij ga lezen? Als je beweringen net zo warrig zijn als je taalgebruik (of moet ik misbruik zeggen?) dan neem ik helemaal de vrijheid om je gebrabbel over te slaan.