Rapport over anti-windmolenterreur 'bij elkaar geknipt en geplakt', zegt burgemeester Jan Seton

De eerste windturbine van Windpark Drentse Monden en Oostermoer aan de Mondenweg tussen Nieuw-Buinen en Eerste Exloërmond.

De eerste windturbine van Windpark Drentse Monden en Oostermoer aan de Mondenweg tussen Nieuw-Buinen en Eerste Exloërmond. Foto: Marcel Jurian de Jong

De conclusie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, vorig jaar september, dat in Groningen en Drenthe sprake is van terreur tegen windmolens is destijds ‘bij elkaar geknipt en geplakt’. Dat zegt burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn.

Hij sprak samen met commissaris van de Koning Jetta Klijnsma op het provinciehuis in Assen met de NCTV om duidelijkheid te krijgen over de werkwijze en de totstandkoming van het gewraakte rapport.

Jihadisten, salafisten en IS

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof schreef daarin: ‘het extremistisch verzet tegen windmolenparken neemt vooral in Drenthe en Groningen in sommige gevallen buitenwettelijke vormen. Bedreiging, intimidatie en vernieling worden hierbij toegepast.’ Het verzet tegen windturbines werd in de schets van de NCTV over het huidige dreigingsbeeld in Nederland gezet tussen jihadisten, salafisten en IS-sympathisanten.

,,Die paragraaf waarin het gebied gelijk werd gesteld met IS en dat soort terreurorganisaties was gebaseerd op berichten uit de pers’’, zegt Seton.

,,En dat is natuurlijk verschrikkelijk. Er is ook geen contact geweest met de overheden. Er is niets gecheckt bij de gemeenten of bij de provincie. Als ze vóór publicatie aan ons hadden voorgelegd: Wij lezen dit in de pers, kunt u daar uitleg bij geven? Dan hadden we nuance kunnen aanbrengen. En die nuance zat er nu totaal niet in.’’

‘Die definitie past’, zei het OM

Het rapport van de NCTV zette destijds veel kwaad bloed bij bestuurders. Onder meer burgemeester Marco Out, voorzitter van de Veiligheidsregio, kon zich totaal niet vinden in de conclusie. Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland bevestigde echter de paragraaf. ,,Die definitie past heel goed bij wat hier gebeurt, bij deze manier van actievoeren’’, zei officier van justitie Pieter van Rest.

,,Maar die werkwijze – op basis van wat bij elkaar gegoogelde nieuwsberichten in de media zó’n conclusie trekken – die kan echt niet’’, zegt Seton ruim een jaar later.

De NCTV is dinsdagochtend om een reactie gevraagd, maar heeft inhoudelijk nog niet gereageerd. Een bron op het provinciehuis bevestigt de woorden van Seton.

‘Het vertrouwen in de overheid verdwijnt’

Seton: ,,Je hebt tegenstanders, je hebt Platform Storm en dan heb je het nog steeds niet over de mensen die dreigbrieven schrijven en asbest dumpen. Als je die allemaal over één kam scheert en je maakt er allemaal terroristen van, dan ben je als overheid de mensen aan het afschrijven. Zo voelen ze dat in ieder geval wel. En het vertrouwen in de overheid verdwijnt dan al gauw. Dat hadden ze zich bij de NCTV moeten realiseren. De mensen in het gebied zeiden: zie je wel, de overheid is tegen ons. We worden als terroristen gezien.’’

Maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst over het windpark Drentse Monden en Oostermoer in Drouwenermond vertelde Seton in het kort over het rapport van de NCTV.

De burgemeester werd later op de avond nog even in verlegenheid gebracht door leden van actiegroep Platform Storm. Meerdere leden voelen zich nog steeds weggezet als terroristen. ,,Mijn telefoon wordt nog altijd afgeluisterd’’, zei een van de leden.

Platform Storm eist excuses van de burgemeester

De actiegroep wilde bovendien excuses van Seton, omdat hij bij de aanhouding van voorman Jan Nieboer deze zomer, zou hebben gezegd blij te zijn dat de daders zouden zijn gepakt. Volgens Seton heeft hij woorden van die strekking nooit uitgesproken, maar hij bood zijn excuses aan als zijn reactie zo zou zijn opgevat.

De informatieavond in Drouwenermond was de eerste in een serie van drie, bedoeld om de vele vragen aan te horen en informatie te verstrekken over onder meer transportroutes, toezicht en handhaving en het gebiedsfonds, een pot waar de windboeren, provincie en Rijk de komende jaren geld in stoppen.