corporatiewoningen in Amsterdam
NOS Nieuws

'Minder makkelijk sociale huurwoning voor alleenstaande'

Stel, je hebt een relatie, verdient samen 40.000 euro bruto per jaar en zoekt een sociale huurwoning. Dan heb je straks geluk. Want nu nog mogen zulke woningen in principe alleen toegewezen worden aan huishoudens met een inkomen tot 38.035 euro. Maar dat wordt straks verhoogd naar 42.000 euro voor meerpersoonshuishoudens, is het plan van het kabinet.

Ben je alleenstaand en verdien je 36.000 euro, dan heb je juist pech. Want voor eenpersoonshuishoudens zou de grens juist omlaag gaan, van 38.035 naar 35.000 euro.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het wetsvoorstel dat dit moet regelen en dat op Prinsjesdag werd aangekondigd. Maar er is veel verzet. De Woonbond, de corporaties en de ouderenbonden ANBO en KBO-POCB zijn tegen het plan. Ze vinden het slecht voor de eenpersoonshuishoudens die straks buiten de boot vallen.

Let wel, de nieuwe grenzen gelden alleen bij de toewijzing van een woning. Mensen die al in een huurwoning zitten, hoeven dus niet hun woning uit als ze meer verdienen dan het maximum.

Doelgroep stijgt met 106.000 huishoudens

Door de maatregel stijgt de totale groep huishoudens die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning licht: met 106.000 naar 3.356.000.

Het gaat dan om 241.000 extra meerpersoonshuishoudens en juist 135.000 minder eenpersoonshuishoudens. Meerpersoonshuishoudens bestaan uit minstens twee mensen. Dus dan gaat het minstens om bijna een half miljoen mensen die straks wel terecht kunnen bij de sociale huursector.

Maar het is niet zo dat al die mensen ook echt een sociale huurwoning willen. Want van die 241.000 meerpersoonshuishoudens woont nu 65 procent in een koopwoning en huurt er 35 procent. En van die 135.000 eenpersoonshuishoudens woont 53 procent in een koopwoning en 47 procent in een huurhuis.

'Onmogelijk voor senior om te verhuizen'

Vooral ouderenorganisaties vrezen de gevolgen van de nieuwe inkomenseisen. "Deze verlaging maakt het voor senioren straks onmogelijk om te verhuizen naar een geschiktere woonvorm als ze dat willen of als ze die nodig hebben", zegt Liane den Haan van ouderenbond ANBO.

Voor veel alleenstaande senioren met een AOW en een klein pensioen wordt het onmogelijk om een vaak grote en ongeschikte eengezinswoning te verruilen.

Cees van Boven

Woonzorg Nederland, de corporatie die zich speciaal richt op senioren, deelt die zorg. "Als we willen dat mensen tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen, moeten we dat faciliteren", zegt Cees van Boven van Woonzorg Nederland. "Voor veel alleenstaande senioren met een AOW en een klein pensioen wordt het onmogelijk om een vaak grote en ongeschikte eengezinswoning te verruilen voor een meer geschikte woonvorm." Want zodra je wil verhuizen, wordt dus gekeken of je wel het juiste inkomen hebt voor je nieuwe huurwoning.

De Woonbond vindt dat de corporatiesector er voor meer mensen moet zijn en wil dus dat ook voor eenpersoonshuishoudens het maximuminkomen omhoog gaat.

Maar het kabinet wil dat juist niet, met het argument dat er anders te veel mensen aanspraak kunnen maken op een corporatiewoning terwijl er al lange wachtlijsten zijn. "Zo komen gezinnen met een laag middeninkomen in aanmerking voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie, zonder dat daarmee de kansen van de huishoudens met de minste ruimte om woonlasten te dragen onder druk worden gezet", aldus minister Ollongren op Prinsjesdag.

'Wooncrisis'

Maar de Woonbond vindt dat er sowieso van alles moet veranderen op de huurmarkt, omdat er sprake zou zijn van een wooncrisis. De bond en ook de corporaties zijn vooral boos over de zogeheten verhuurdersheffing die in 2013 werd ingevoerd. Dat is een speciale belasting voor corporaties, die ze jaarlijks zo'n 1,7 miljard kost.

Die belasting moet worden afgeschaft, vinden de Woonbond en de corporaties. Want dan houden de corporaties veel meer geld over om woningen te bouwen en dus het woningtekort aan te pakken.

Het tekort aan sociale huurwoningen was begin dit jaar opgelopen tot 80.000. Richard (50) uit Veenendaal kon ook geen huis vinden. Hij woonde negen maanden in zijn Suzuki Swift. Richard heeft nu onderdak gevonden in een voormalig bejaardenhuis bij Welkom Veenendaal:

'Ik woonde eerst in een pipo-wagentje dat erg koud was in de winter'

Het kabinet heeft onlangs al gezegd dat de verhuurdersheffing wat verlaagd wordt om de woningbouw te stimuleren. Maar een gehele afschaffing, dat wil het kabinet niet, omdat dat een 'enorm gat in de begroting' zou slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl