Ads Top

Palmolie industrie werkt samen aan radarsysteem voor detecteren van ontbossing

Tien grote producenten en afnemers van palmolie werken samen aan de ontwikkeling van een nieuw monitoringsysteem voor ontbossing op basis van radarbeelden: Radar Meldingen voor Detectie Ontbossing (RADD). Met real-time data en een grote nauwkeurigheid maakt dit systeem het veel makkelijker voor bedrijven en andere stakeholders om ontbossing te detecteren. Het RADD-systeem wordt ontwikkeld door Wageningen University & Research (WUR) en Satelligence.

Met het nieuwe systeem kunnen ’s wereld grootste producenten en afnemers van palmolie – waaronder Bunge, Cargill, Golden Agri-Resources (GAR), MondelÄ“z International, Musim Mas, Nestlé, Pepsico, Sime Darby Plantation, Unilever en Wilmar – sneller actie ondernemen op de grond en duurzaamheid in de handelsketen verbeteren. Het systeem is in eerste instantie in ontwikkeling voor Indonesië en Maleisië. De eerste resultaten laten zien dat ontbossing enkele weken eerder gesignaleerd wordt dan via de gewone, optische, satellietbeelden. RADD is hier een uitbreiding op.

Bij optische satellietbeelden kan een wolkendek het zicht op de bossen blokkeren, waardoor informatie vertraagd wordt aangeleverd. Door middel van radargolven kan het nieuwe systeem door de wolken heen kijken en op ieder moment veranderingen in landgebruik waarnemen. Het is het eerste radar-monitoringsysteem op deze schaal dat meldingen geeft over ontbossing die open toegankelijk zijn. De meldingen komen uiteindelijk beschikbaar op Global Forest Watch and Global Forest Watch Pro. Ook wordt de methode achter de meldingen gepubliceerd.

Het nieuwe systeem gebruikt vrij toegankelijke radardata van de Europese ruimteagentschap ESA Sentinel-1A en B, iedere zes tot twaalf dagen een baan om de aarde draaien. Door de hoge ruimtelijke details van de satellieten kunnen ook kleinere ontbossingspraktijken gedetecteerd worden.
 Door deze informatie open beschikbaar te stellen als ‘publiek goed’ zorgen we voor meer transparantie over illegale praktijken in tropische bossen.

In de komende twee jaar wordt het systeem verder ontwikkeld. Partnerbedrijven ontvangen meldingen over gedetecteerde ontbossingspraktijken en geven feedback die cruciaal is om het systeem verder te verbeteren. Omdat de informatie van het systeem open toegankelijk is, is het voor bedrijven, overheden, NGOs en andere stakeholders dadelijk mogelijk om met dezelfde informatiebron en standaarden ontbossing te monitoren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.