Direct naar artikelinhoud
Preek van de Leek

Halsema wil ‘bezield verbond’ tussen Amsterdammers en bestuur

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. Foto door Koen van WeelBeeld ANP

Net zoals het volk Israël instemde met de Tien Geboden, zo moeten Amsterdammers een nieuw verbond aangaan met  hun wetgevers, vindt burgemeester Femke Halsema.

Amsterdam als ‘Beloofde Stad’. Dat de vergelijking tussen het bijbelse Israël en Amsterdam “een tikkie brutaal” is, realiseerde Femke Halsema zich goed, maar toch maakte ze hem. De preek die de burgemeester van Amsterdam zondagavond uitsprak in een stampvolle Doopsgezinde Kerk in Amsterdam, ging over een tekst uit het bijbelboek Exodus. Halsema: “Het volk Israël stemde in met de Tien Geboden, niet uit angst of door dwang. Ze kiezen ervoor, er bestaat op dat moment een gedeeld besef van rechtvaardigheid dat nodig is om samen te leven.”

Zo’n relatie tussen wetgevers en het volk, dat zou de burgemeester ook graag in haar eigen stad zien. “Het ideaal is een bezield verbond van volk en regelgever: de bevolking stemt in met de regels waaraan ze zich gehouden weet. De stad zorgt niet voor deze verbinding, ze is het resultaat ervan. Ze bestaat bij gratie van een gedeeld besef van rechtvaardigheid.”

Halsema deelde haar toekomstvisie zondagavond tijdens haar ‘Preek van de Leek’, een initiatief van de Protestantse Kerk Amsterdam waarbij bekende Nederlanders voorgaan in een dienst in de protestantse traditie.

Strenge handhaving van de wet is belangrijk, vindt Halsema, want anders wordt het verbond tussen het volk en het gezag ‘fragiel’. Maar bestuurders moeten ook zorg dragen voor een ‘zacht verbond’. Dat betekent: “Gesprekken voeren. Juist in die wijken waar mensen meer dan elders worstelen met armoede, met grote sociale problemen en discriminatie, kan het gesprek over de wet verstommen. Dat wil zeggen dat het verbond breekt.”

Nieuwe rituelen kunnen ook helpen om een gedeeld besef van rechtvaardigheid te handhaven, vindt Halsema. Daarbij greep de burgemeester weer terug op Exodus. “Misschien willen wij niet rondsjouwen met de wet in een kist. We willen ontmoetingen regelen, gezamenlijke sportdagen, feestdagen, herdenkingen. Niet alleen 4 mei herdenken, maar ook de dagen die voor nieuwkomers dierbaar zijn.”

Lees ook: 

Halsema na liquidatie: ‘Den Haag, help ons’

De klopjacht op de moordenaar van advocaat Wiersma trekt een zware wissel op de al onderbezette politie van Amsterdam. Burgemeester Halsema vraagt steun in Den Haag.

Wat als de burgemeestersvrouw een man is?

Robert Oey lijkt, net als veel partners van politici, moeite te hebben met het leven in de schaduw van zijn vrouw, Femke Halsema. ‘Wat hij vergeet, is dat hij in een glazen huis woont.’