Je ecologische voetafdruk verkleinen? Een kleine greep uit alle ideeën

ILLUSTRATIE PIETER M. DORRENBOOM

ILLUSTRATIE PIETER M. DORRENBOOM

Bijna 500 kilo afval produceert de gemiddelde Nederlander volgens het CBS elk jaar. Wie zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, kan de Zero Waste Kalender van de Belgische illustrator Veerle Colle proberen, met elke dag een tip om zo min mogelijk te verspillen. Een kleine greep uit alle ideeën.

Bruikbaar advies voor iedereen

Beeld je in dat je geen prullenbak hebt

Je loopt met je boodschappentas door de supermarkt, waar de champignons je vanuit een plastic verpakking tegemoet stralen. Wat nu? Beeld je in dat je geen prullenbak hebt en pas je aankopen hier zo veel mogelijk op aan. Plots lijken de verse groenten aantrekkelijker dan die diepvriespizza en voorgesneden wortels.

Thuis is het tijd om met de koelkast te stoeien. Maak die helemaal leeg en leg je eten buiten in de kou zodat het koel blijft. Laat je vriesvak ontdooien, maak je koelkast schoon met een sopje en verwijder het stof aan de achterkant van je koelkast. Doe dit één keer per jaar, dan blijft je koelkast niet alleen schoon maar gebruikt hij ook minder energie.

Speel bij het inruimen een soort Tetris met je etenswaar, zodat alles overzichtelijk is. Nu kun je beter zien wat je nog in huis hebt en moet opmaken.

Hond of poes kunnen ook steentje bijdragen

Je kat of hond laat nooit het licht onnodig aanstaan en boekt geen goedkope vliegtickets, maar dat betekent nog niet dat deze viervoeters geen ecologische voetafdruk achterlaten. Katten of honden zijn geen vegetariërs, maar in het wild zie je ze ook geen rund of varken eten. Maak ze daarom blij met insectenvoer. Dat zijn brokjes met insectenproteïne, die er ook voor zorgen dat je huisdier makkelijker z’n behoefte doet.

Een kat kan zijn eco-drol het best in biologisch afbreekbare kattenbakvulling van houtvezels leggen, waardoor jij die makkelijker kunt opruimen.

Furoshiki met een strikkie

Na een verjaardag, sinterklaasfeest of kerstavond liggen vaak grote proppeninpakpapier na het uitpakken afgedankt in de hoek van de kamer. Een cadeau is leuker als het is ingepakt, maar wat is het toch zonde van al dat papier.

Gelukkig biedt de Japanse traditie furoshiki (knoopdoek) uitkomst. Het idee is dat je geschenken in leuke stofjes inpakt. Die stofjes kun je zelf versieren of van oude kleding maken. De ontvanger bewaart jouw verpakking, en gebruikt die later zelf bij een volgend cadeau. Zo gaat er niets verloren.

En het pakpapier rondom de cadeaus die jij zelf krijgt? Dat kun je voor de verandering eens niet kapotscheuren en als prop weggooien, maar netjes opvouwen voor hergebruik.

Niet voor iedereen

Gebruik een menstruatiecup

Voor comfort valt veel te zeggen, ook in het geval van menstruatie. Maar als je nagaat wat er maandelijks in de prullenbak belandt aan maandverband en tampons: niet bepaald een feestje voor het milieu. Overweeg eens een menstruatiecup. Iets meer gedoe bij het inbrengen en uithalen, maar wel milieuvriendelijk.

Terugkeer van de knapzak

De knapzak was een handige accessoire voor zwervers in de 19de eeuw. Daar kunnen we nog altijd wat van opsteken, door een kussensloop te gebruiken als opbergzak. ‘Een kussensloop kan perfect dienen als groentezak, maar je kunt er ook brood in bewaren of geschenken mee verpakken.’ Misschien wel zo leuk om ’m wat te pimpen, als-ie als pakpapier of op een prominente plek in huis wordt gebruikt.

Twijfelachtig of dit gaat werken

Boosaardige bonnetjes

‘Wilt u de bon erbij?’ Bonnetjes worden geprint op bewerkt papier dat moeilijk recyclebaar is. Dus als je de bon niet voor garantie nodig hebt, kun je hem beter weigeren. Volgens dit boek althans, want het gaat om de symbolische boodschap die je als klant afgeeft. ‘In veel winkels wordt de kassabon sowieso automatisch geprint, maar blijf toch je statement maken.’ Wij raden aan zo’n statement per mail naar de desbetreffende winkel te sturen, want een 16-jarig kassameisje kan het systeem niet aanpassen.

Koop je kerstcadeau op de kerstmarkt

Een kerstmarkt is gezellig. Je voorkomt plastic verpakkingen en steunt lokale ondernemers. Dat klinkt leuk, maar kent ook een keerzijde. Heb jij een tante die je blij maakt met een dennenzeep in de vorm van een kerstboom? Sla dan je slag. Maar ken je publiek, want een boomstam met kristallen past niet in elk huishouden. En dan gaat het alsnog rechtstreeks de afvalbak in.

Titel Zero Waste Kalender, Auteur Veerle Colle

Uitgeverij Van Halewijck

Prijs 18,99 euro.

Zie ook: veerlecolle.be