Luister naar

Nederland moet rekening houden met terugkeer ISIS-strijders

Nieuws
Ook ISIS-strijders van wie het paspoort is ingetrokken, keren binnenkort mogelijk terug naar Nederland. Turkije wil maandag beginnen met het terugsturen, en zal zich daarbij weinig aantrekken van het feit of een land het staatsburgerschap van een ISIS-strijder heeft ingetrokken.
vrijdag 8 november 2019 om 18:21

Den Haag

Het kabinet kan daarom niet uitsluiten dat ook zulke ISIS-strijders zullen terugkeren naar Nederland, gaf premier Mark Rutte vrijdagmiddag impliciet toe. Hij zei dat ISIS-deelnemers van wie het paspoort is ingenomen, ‘wat ons betreft’ niet terugkeren naar Nederland. ‘Alles is erop gericht om ons land maximaal te beschermen’, zei de premier, en daarom is het volgens hem belangrijk de nieuwste stap van Turkije niet in het openbaar te becommentariëren.

Tegelijkertijd gaf Rutte toe dat het kabinet geen garanties kan geven dat er nooit een ISIS-strijder terugkeert naar ons land. De meest aannemelijke route is echter via een Nederlandse diplomatieke post in bijvoorbeeld Turkije of Irak.

ergernis

De Turkse minister Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) zei vrijdag dat zijn land ISIS-strijders vanaf maandag gaat terugsturen naar hun land van herkomst. Tijdens het recente Turkse offensief in Noord-Syrië werden 287 ISIS-aanhangers gearresteerd, onder wie vrouwen en kinderen, volgens Soylu. De minister zei dat de Turkse regering zich ergert aan de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers. ‘Wij zeggen tegen hen: we repatriëren die mensen naar jullie, en daar beginnen we maandag mee’, aldus Soylu.

Eerder deze week zei Soylu dat in Turkse gevangenissen in totaal twaalfhonderd buitenlandse ISIS-deelnemers gevangen zitten. Uit welke landen deze gevangenen komen, is niet bekendgemaakt.

Volgens cijfers van de Nederlandse nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) ging het eind juni om twintig volwassenen en dertig kinderen met de Nederlandse nationaliteit. Op specifieke gevallen, zoals de twee ISIS-vrouwen die zich eind oktober met drie kinderen meldden bij de ambassade in Ankara, wilde premier Rutte vrijdag niet ingaan.

doodstraf

De mogelijke terugkeer van ISIS-strijders naar Nederland is een heet hangijzer in de Haagse politiek. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zei deze week in een Kamerdebat dat zij in de regio moeten worden berecht, en als zij daarbij de doodstraf krijgen, kan dat ‘de ultieme consequentie’ zijn.

Dat is echter geen kabinetsbeleid, zei Rutte vrijdagmiddag. Volgens hem wordt door het kabinet ‘hard gewerkt’ aan het berechten van ISIS-strijders in bijvoorbeeld Irak – maar niet als de doodstraf een optie is. Of hij het persoonlijk wel met zijn partijgenote Yesilgöz eens is, wilde Rutte niet zeggen.

Nederland wil dat een internationaal tribunaal buitenlandse ISIS-deelnemers in Irak gaat berechten. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) overlegt hierover met de regering in Bagdad. Behalve de doodstraf is het ook een probleem dat Irak alleen buitenlandse ISIS-strijders wil berechten die misdaden hebben gepleegd in dát land. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?