RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Trump: 'Niets afgesproken over afbouwen importheffingen'

Beeld © ANP

President Trump heeft gezegd dat hij niet akkoord is gegaan met het schrappen van heffingen op Chinese goederen. Dat zorgt dat de hoop op een snel naderende handelsdeal tussen de VS en China getemperd wordt.

Gisteren meldde het Chinese ministerie van Handel nog dat de VS en China afgesproken zouden hebben om tarieven op elkaars import stapsgewijs af te bouwen. Dat zou nodig zijn om een handelsdeal in de 'eerste fase' te bereiken. 

Volgens de Chinese woordvoerder zouden de VS en China in dezelfde stappen evenveel afbouwen. Het handelsconflict speelt inmiddels al bijna anderhalf jaar. De VS heeft op 550 miljard aan producten uit China heffingen opgelegd. 

China
Lees ook:
China en VS gaan importheffingen afbouwen, nodig voor handelsdeal

Vertrouwen krijgt klap

De aankondiging dat de heffingen stapsgewijs afgebouwd zouden worden, zorgde voor vertrouwen bij beleggers. Dat president Trump nu zegt dat er niets is afgesproken zorgt dan ook dat de hoop van de afgelopen dagen minder werd. 

"China wil graag dat ik een deel van de tarieven ongedaan maak", zei Trump tegen verslaggevers bij het Witte Huis. "Niet alle tarieven, want ze weten dat ik dat niet doe. Maar ik ben nergens mee akkoord gegaan." 

De Amerikaanse president begon vorig jaar met het instellen van tarieven om zo zijn eisen richting China kracht bij te zetten. Trump vindt onder meer dat China te weinig Amerikaanse producten afneemt.