RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Ziekenhuizen missen ervaring voor operatie kankerpatiënt'

Een operatiekamer van een ziekenhuis (archiefbeeld).

Vorig jaar zijn 419 kankerpatiënten geopereerd in ziekenhuizen die te weinig ervaring hadden met de betreffende operaties. Patiënten liepen daarbij verhoogd risico op complicaties als bloedingen en achtergebleven kankerweefsel.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD voor de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. De conclusie komt voort uit het analyseren van cijfers van acht soorten kankeroperaties die in 2018 in ziekenhuizen zijn uitgevoerd. Een ziekenhuis mag officieel pas opereren als er voldoende praktijkervaring is opgedaan. 

Ervaren chirurgen gaan minder vaak in de fout, blijkt uit onderzoek. Daarom hebben beroepsverenigingen, artsen, verpleegkundigen en patiëntenverenigingen ondergrenzen afgesproken voor operatienormen. 

Bijzonder:
Lees ook:
Bijzonder: Limburgs ziekenhuis voor tien jaar in zee met verzekeraar CZ

Mannen hebben na een prostaatkankeroperatie minder snel last van erectieproblemen en incontinentie als een ziekenhuis in een jaar meer dan honderd van die operaties uitvoert. De overlevingskans op lange termijn na een ingreep bij slokdarmkanker neemt fors toe als er meer dan vijftig ingrepen zijn gedaan. 

Normen niet gehaald

Bijna een kwart van alle ziekenhuizen haalt de gestelde normen niet, zo blijkt uit het onderzoek. Het gaat om achttien ziekenhuizen die aan 21 normen niet voldoen. Afspraken worden het vaakst niet nagekomen bij blaas- en prostaatkanker. 

Vakbonden
Lees ook:
Vakbonden willen landelijke ziekenhuisstaking op 20 november

Volgens Peter Huijge, directeur van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), is het denkbaar dat patiënten overlijden door niet adequaat ingrijpen. "Kankerpatiënten kunnen last krijgen van meer postoperatieve problemen: nabloedingen in de eerste vier tot zes weken, infecties en bijvoorbeeld lekkage van de darmen. Het kan dat een deel van de kanker blijft zitten."

In 2013 verklaarde toenmalig minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, dat sommige ziekenhuizen moesten stoppen met bepaalde operaties nadat bekend werd dat normen niet gehaald waren. 

Huijgens zegt tegen RTL Nieuws wel dat de situatie sinds 2013 is verbeterd. "Het wordt steeds beter, het aantal patiënten dat geopereerd wordt voor kankerbehandelingen in ziekenhuizen die marginale ervaring hebben, neemt af. Mijn andere gedachte is: waarom is het niet ongeveer uitgebannen dat mensen op een gekozen manier geopereerd worden die voglens de beroepsgroep te weinig ervaring hebben?"

Niet inzichtelijk

Arja Broenland, directeur van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, noemt het 'erg schokkend' dat dit nog steeds aan de hand is. "Ik word hier niet vrolijk van", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Het gaat om leven en dood. Het is belangrijk dat je naar het juiste ziekenhuis kunt. Het is voor patiënten niet inzichtelijk voor welke aandoening je terecht kunt in welk juiste ziekenhuis."

Een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt wel veel verbeteringen te zien. "Het ligt genuanceerd. Als er een jaar een norm niet wordt gehaald, is dat misschien best uit te leggen. Er is al een verbetering in gang gezet. Het is echt kijken naar één jaar. Als voor de derde keer een norm niet wordt gehaald, dan gaan wij wel handhaven."

Kankerpatiënt niet doorverwezen

03:32
Het doorverwijzen van kankerpatiënten gaat niet goed. Dat doen ziekenhuizen te traag of helemaal niet. Terwijl de patiënt in een ander ziekenhuis betere zorg zou kunnen krijgen.