Hoeksche Waard
Laden
De pagina wordt geladen

Instellingen

Je huidige stad is: Hoeksche Waard
Verander stad
Snel naar:
Over

Heb je feedback, of heb je iets gevonden wat niet helemaal goed gaat? Laat het ons hier weten.

Indebuurt PWA Beta v0.1.4

Er moeten 1014 bomen om voor 5 windmolens: ‘Nog erger dan gedacht’

bomen kappen windpark oude maas

Langs de Oude Maas bij Heinenoord komen vijf windmolens te staan. Dat hiervoor bomen gekapt moesten worden was al duidelijk, maar nu weten we ook hoeveel: 1014. De kapvergunning voor deze duizendveertien bomen wordt waarschijnlijk deze maand aangevraagd. 

“Het zijn kleine, dunne bomen én grote bomen in een vrij eentonig, arm bos,” vertelt Henk Malta van Hoekschewaards Landschap. Deze natuurorganisatie denkt mee over de kap én de aanplanting van nieuwe bomen. “Voorkomen was geen optie, dus zijn we overgeschakeld op meepraten.”

Dat doen ze trouwens niet van harte, benadrukt Malta. Hij noemt in eerste instantie een aantal van ‘zeker 800 bomen’ die gekapt moeten worden. Als hij hoort dat de gemeente spreekt over 1014 bomen, zucht hij: “Dan is het dus nog erger.”

bos heinenoord
Het bos bij Heinenoord is een ‘arm’ bos: eentonig en slecht onderhouden.

Bomen compenseren

Er moeten zoveel bomen om voor de aanleg van een toegangsweg en bouwplaats voor het windmolenpark. Ook moet er een nieuw fietspad komen. De gemeenteraad is eind oktober geïnformeerd over de status van het windmolenpark en de te kappen bomen.

Een deel van de te kappen bomen wordt gecompenseerd. Henk Malta: “Wat ons betreft gebeurt dat zoveel mogelijk op de plek zelf. Niet ergens aan de andere kant van de Hoeksche Waard. Door herplanting kan het bos bij Heinenoord iets vrolijker worden, we kunnen zorgen voor wat meer biodiversiteit.”

Bezwaar

Toen dit jaar langs de N489 bij Westmaas 335 bomen gekapt werden, zorgde dat voor heel veel boze reacties en zelfs een petitie, maar er werden maar twee bezwaren ingediend tegen de kap. Nu is zo’n bezwaarschrift ook best lastig: je moet dan namelijk aantonen dat je een ‘belanghebbende’ bent. Dat ben je bijvoorbeeld als je in een straal van 100 meter rond de bomen woont, of uitzicht hebt op de bomen. En precies in het gebied waar nu 1014 bomen om moeten, staan weinig huizen. Wil je straks toch een poging wagen? Op de site van de Bomenstichting zie je waar een bezwaar aan moet voldoen.

Plannen liggen er al lang

Of dat nog zin heeft? Henk Malta vraagt het zich af. “Deze plannen liggen er al zolang. Het is triest, maar je begint er bijna niks tegen. Mensen reageren meestal ook pas als het dichtbij komt. Dan wordt het concreet, maar is het al te laat.”

De projectontwikkelaar wil in april 2020 starten met de eerste grondwerkzaamheden voor het windpark. De bouw van het windpark zal ongeveer een jaar duren.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuws

Go to "Deze dingen herken je als in de Hoeksche Waard bent opgegroeid"

Deze dingen herken je als in de Hoeksche Waard bent opgegroeid

Go to "Netjes! De Hoeksche Waard scoort een 10 in dit onderzoek naar inkomsten en uitgaven van gemeenten"

Netjes! De Hoeksche Waard scoort een 10 in dit onderzoek naar inkomsten en uitgaven van gemeenten

Go to "Steuntje in de rug: zo hoog is de energietoeslag in de Hoeksche Waard"

Steuntje in de rug: zo hoog is de energietoeslag in de Hoeksche Waard

In onze gids

Go to "Hoveniersbedrijf Danie de Jong voor uw tuinaanleg en -onderhoud"

Hoveniersbedrijf Danie de Jong voor uw tuinaanleg en -onderhoud

  • Stougjesdijk 236
  • Hoveniers
  • Gesloten
Go to "AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek"

AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek

  • Schenkeltje 25-27
  • Dierenartsen
  • Gesloten

Nu gesloten

Go to "Salon Puur"

Salon Puur

  • Eendrachtsweg 59
  • Pedicure
  • Gesloten

Nu gesloten