In deze gemeenten wordt gekort op zorgverzekering voor minima

In deze gemeenten wordt gekort op zorgverzekering voor minima

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

In deze gemeenten wordt gekort op zorgverzekering voor minima

In veel gemeenten wordt per 2020 bezuinigd op de collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen of uitkering, de zogenoemde minima zorgpolis. Het gevolg: extra uitgaven voor een al kwetsbare groep. Dat meldt Zorgwijzer aan de hand van een rondgang bij verschillende gemeentes.

De collectieve zorgverzekering voor de minima is een samenwerking tussen de gemeente en de zorgverzekeraar. De gemeente levert een financiële bijdrage en de zorgverzekeraar een collectiviteitskorting.

Gevolgen

In veel gemeenten worden de kosten van de minima zorgverzekering te hoog, zowel voor de verzekeraar als de gemeente. Daarom wordt er gekort.

Dat kan drie dingen betekenen:

  1. De zorgverzekeraar stopt met het geven van korting op de zorgverzekering of verlaagt deze
  2. De zorgverzekeraar stopt met het aanbieden van een gemeentelijke verzekering voor de minima
  3. De gemeente verlaagt (of stopt met) de financiële bijdrage voor de minima verzekering.

Overzicht bezuinigingen

Zorgwijzer zocht uit in welke gemeenten er per 2020 iets gaat veranderen. Een overzicht:

Alle gemeenten

Zorgverzekeraar CZ stopt in alle gemeenten met het bieden van een collectiviteitskorting op de gemeentelijke zorgverzekering. Dit geldt alleen voor de basisverzekering. Kortingen op de aanvullende verzekeringen blijven wel geldig.

Gevolg: minimapolis via CZ wordt zo’n 5 tot 10 procent duurder.

Etten-Leur

In de gemeente Etten-Leur heeft de gemeenteraad besloten om te bezuinigen op de kosten voor de collectieve zorgverzekering. Voor inwoners met een gemeentepolis betekent dit een extra uitgave van 140 tot 170 euro op jaarbasis. En daar komt de premiestijging van de zorgverzekeraars nog bovenop.

Gevolg: minima zorgverzekering zo’n 150 tot 250 euro duurder.

Alle Drechtsteden

Mensen die afhankelijk zijn van de Sociale Dienst Drechtsteden gaan er flink op achteruit volgend jaar. De volgende gemeenten gaan bezuinigen op de zorgverzekering voor minima: Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Gevolg: In het uiterste geval halveert de gemeente de bijdrage van 30 naar 15 euro per maand of van 15 euro naar 7,50 euro per maand.

Leiden

De gemeente Leiden bezuinigt ongeveer een miljoen op de zorgpolis voor de minima. De bijdrage van de gemeente is verlaagd. Inwoners van de gemeente Leiden/Leiderdorp kunnen wel nog steeds gebruik maken van de AV gemeente.

De bijdrage die de gemeente geeft is € 15,00 (AV standaard) of € 20,00 (AV top).

Gevolg: inwoners met een gemeentepolis gaan tot 180 euro meer betalen (op jaarbasis)

Borger-Odoorn

Inwoners van de gemeente Borger-Odoorn kunnen per 2020 geen gebruik meer maken van de gemeentepolis. Op dit moment draagt de gemeente nog 14,50 euro per maand bij aan de zorgkosten van burgers met een laag inkomen.

Gevolg: zorgverzekering voor minima wordt minimaal 175 euro duurder

30 overige gemeenten

In zo’n 30 gemeenten stopt Menzis met het aanbieden van de collectieve zorgverzekering voor de minima. In een aantal gemeenten bestaat er nu al een andere verzekeraar die een minimaverzekering aanbiedt. Bij een paar gemeenten is inmiddels een vervangend collectief gevonden.

Er zijn ook minimaal zeven gemeenten waar, voor zover bekend, geen vervanger is gevonden. In deze gemeenten verdwijnt de collectieve verzekering dus definitief:

  • Epe
  • Renkum
  • Apeldoorn
  • IJsselstein
  • Lopik
  • Nieuwegein
  • Vianen

Gevolg: verzekerden moeten zelf op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor in 2020. Gemeenten gaan hierin wel actief ondersteuning bieden.

Vaak oververzekerd

Gemeentelijke zorgverzekeringen zijn vaak erg uitgebreid, bijvoorbeeld met dekkingen voor meer dan 20 behandelingen fysiotherapie en ruime tandartsvergoedingen. Dat lijkt mooi, maar zorgt juist voor onnodige hoge uitgaven.

Omdat gemeentelijke verzekeringen zo uitgebreid zijn, zijn veel minima oververzekerd. Ze betalen onnodig veel premie voor vergoedingen die ze niet gebruiken. Zonde, want voor mensen met een laag inkomen is het juist beter om een zorgverzekering te kiezen die qua dekking precies goed aansluit. Dat kan zo een paar tientjes per maand besparen. Een hoop geld voor mensen die het niet breed hebben.

Bart Koenraadt, Zorgwijzer.

Wat kunnen minima doen?

Op dit moment nog even niets, maar uiterlijk 12 november zullen alle premies voor 2020 bekend zijn gemaakt. Dan is het mogelijk om een andere zorgverzekering te kiezen, waarbij minima dan ook zelf een zorgpolis kunnen kiezen die voor hen op maat gemaakt is.

De keuze is in ieder geval reuze. De verwachting is dat er uit meer dan 60 verschillende polissen te kiezen valt, waarbij de prijsverschillen onderling tot in de honderden euro’s kan lopen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.