Invoering ‘ja, tenzij’-donorregistratie in Wales werkt, volgt Nederland? (joop.nl)


In Wales is onlangs een nieuw donorregistratiesysteem ingevoerd: iedereen is automatisch orgaandonor, tenzij je bij leven laat registreren geen donor te willen zijn. Bij overlijden hebben de nabestaanden bovendien het laatste woord: zij beslissen.. ...

door voetstoots in Politiek  ·  29 Reacties

  • 3
  • 449x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

** gebruiker verwijderd **

Nee, stoppen met die onzin. Andersom, geen problemen mee.

1 gebruiker-verwijderd

Alleen dat laatste zinnetje is hier niet van toepassing. Daar zit de adder verborgen.
Geen registratie ? plunderen dus.
In het Nederlandse wetsvoorstel heeft de familie geen wettelijk recht om donatie tegen te houden, en de definitie van dood is hier een stuk minder dood dan daar.

3
2 voetstoots

NEE! Ons lichaam is ONS eigendom, niet dat van de staat, en de staat mag het dan ook niet verpatsen aan de farma voor experimenten met de verplichte vaccinatie, en ook niet aan de orgaan-industrie voor reserve-onderdelen voor hun verdienmodel.

2
3 Wendel

"Het werkt"... wat een infantiele woordkeuze. Natuurlijk "werkt" dat. Het wordt bij wet vastgelegd en handhaving is niet nodig, want het is administratieve slavernij. Orgaanrovers.

1
4 Dzzz

@2 : Inderdaad, ze verdoven ze nu, omdat co-assistentjes, die nog niet verpest zijn, gingen panieken. Die mensen vertoonden toch wel erg rare reacties, op weg naar de OK, alsof ze wisten wat er ging gebeuren, en kwamen zelfs half overeind als ze begonnen met snijden.

1
5 Wendel

Tja er kunnen nou eenmaal veel levens gered worden. Maak gewoon een nieuwe regel. Men komt in aanmerking mits zelf ook donor. Anders onderaan de lijst.

Men moet niet wachten op de goedheid van de mens, dan gebeurd er nooit wat.

8
6 Robot

Ik was jarenlang donor. Maar heb nu mij ja in nee verandert.
Weet iemand hoe het zit met minderjarigen? Mijn zoon van 14 wil ook geen donor zijn, maar je kunt pas vanaf de 16 jaar ( dacht ik) je laten registreren. Ligt de beslissing dan bij de ouders?

0
7 benbenieuwd

@7 officieel wel ligt de beslissing bij de ouders , maar in de nieuwe wet kan het zomaar in noodgevallen anders liggen als een gezagsdrager of ander stuk elite toevallig een orgaan nodig heeft.

2
8 voetstoots

@5 ,

Is dat een bekend fenomeen?

2
9 Robot

@7 waarom? ik snap dat niet. je wil donor zijn. plots verandert (of dat wil men) de wet van nee tenzij naar ja tenzij. wat in weze voor iemand die al ja zei geen flikker uitmaakt, en dan gaat zo iemand ineens nee zeggen. slaat he-lemaal nergens op.

3
10 pizzafried

Ik kan zo nog een hoop vrijheidsbeperkende of dwingende maatregelen bedenken die goed zijn voor het algemeen belang.

- als je niet tegen bent, gaat 5% van je inkomen naar Afrika.
- als je niet protesteert, moet je elk weekend 4 uur vrijwilligerswerk doen.
- als je niet protesteert, moet je elke maand een keer oud papier ophalen.
- bij geen protest wordt elke avond na 22:00 uur je stroom uitgeschakeld
....
Ach, laat ik de overheidsterroristen niet op ideeën brengen.

Het is makkelijk om de goedheid zelve uit te hangen met andermans organen.

0
11 Sterke

@8 onzin, vanaf de komma is dat gewoon dikke onzin.

4
12 pizzafried

@10 Ik heb ook mijn codicil van ja naar nee veranderd. Dat mag en kan.
Puur omdat ik een pleurishekel heb aan D66 opgedrongen wetgeving wat ingaat tegen het recht op integriteit van het lichaam. Met een truc wordt de grondwet ontweken.

1
13 voetstoots

@2 waarom staat er dan in het artikel dat de familie die dus wel heeft? heb je ergens een linkje voor mij voor dat voorstel? (officieel dus niet een afkraaksite a la geenstijl)

4
14 pizzafried

@14 Het artikel slaat op de situatie in Wales. Het wetsvoorstel van D66 gaat voorbij aan de familiewens in Nederland.

1
15 voetstoots

@13 omdat de wet mij verplichtte rijlessen te nemen heb ik het maar niet gedaan....nu zit ik in een rolstoel met een dwarsleasie omdat ik toch wilde autorijden. dat is jou redenatie....het mag...maar het slaat nergens op. als jij al ja zegt, dan wil je ook dat anderen dat willen, althans dat lijkt me logisch, er wordt niet gedwongen (want een normaal mens wil dat ook niet), mensen krijgen gewoon netjes de kans omdat anders te willen. Mensen krijgen gewoon de kans om een orgaandonatie van een geliefde tegen te houden als daar geen wensen voor zijn opgetekend in een codicil.
Ik heb ja gezegd, en daar sta ik nog achter. En ik hoop oprecht dat er genoeg harten, nieren en andere organen voor handen zijn als ik die plots nodig mocht hebben. Ik hoop oprecht dat meer mensen kiezen voor doneren. Wie niet wil, laat dat maar aan een ander weten. Je mag van mij ja in nee veranderen omdat een koe scheit alsof ie een varken is in plaats van een koe, maar logisch is het niet.

4
16 pizzafried

@13 Hier ook, na ruim 30 gedoneerd te hebben.

0
17 Dzzz

@15 "Maar net als in het Nederlandse voorstel hebben nabestaanden ook een stem. " dus....

3
18 pizzafried

@13 ,

Nou in principe kun je gewoon aangeven dat je geen donor wil zijn.

Ik vind t gezeik gewoon een beetje krom. Mij mogen ze leeg trekken, ik ben een zak met vlees en botten met wat chemische reacties en neuronen. Als ik daar een ander blij mee kan maken prima.

Ik ben ook lui en egoistisch. Ik had zelf nooit de moeite genomen me op te geven als donor. Dus iedereen die wat te mekkeren heeft geeft ff aan dat ie niet wil doneren. En dan kunnen de rest van die luie egoistische donders als ik nog iets nuttigs doen met ons lichaam als we kapot gaan. Iedereen blij toch, wat is t probleem?

4
19 Robot

@18 In Wales is die stem beslissend.
In Nederland niet, maar slechts in twijfelgevallen als er geen registratie is kan de familie of nabestaanden geraadpleegd worden, maar er is geen wettelijke verplichting.

1
20 voetstoots

@10 Ik heb er een hekel aan dat er voor ons beslist word. De beslissing ligt nu bij mijn familie.

0
21 benbenieuwd

@19 Ik kom juist vanaf de andere kant, hoewel ook lui en egoïstisch. Ik heb wel de moeite genomen om me ooit te registreren en zelfs in die jaren, door wisselende methodes, een paar keer de moeite genomen om m'n registratie te controleren. Ben m'n betaalpasjes wel eens kwijtgeraakt, maar m'n codicil was ik zeer zuinig op. Maar als een overheid gaat beslissen dat je organen mag stelen als een mens daar geen bewuste keuze voor maakt gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen. Zeker als dat soort beslissingen ook nog eens komen vlak na ophef over gewijzigde rechten op inzage van dossiers door verzekeringsmaatschappijen.

1
22 Dzzz

Het wetsvoorstel :

Is 'geen bezwaar' dan precies hetzelfde als 'ja'?
Nee, tussen die twee wordt onderscheid gemaakt in het donorregister. Bij mensen met 'geen bezwaar' moeten familieleden na overlijden in principe accepteren dat er organen en weefsels worden weggehaald. De wet laat wel een mogelijkheid om dat tegen te houden. Nabestaanden moeten dan aannemelijk maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn, maar dat hij of zij bijvoorbeeld de post niet had geopend.

Als nabestaande kan je dus niets tegenhouden als de potentiële donor geen reactie heeft gegeven en dus automatisch donor is. Bizar...

1
23 voetstoots

Het grapje wat pechtold maakte na het aannemen van de wet was de druppel.
" Als u niet stemt straks, dan stemt u dus automatisch D66 " hahaha...

1
24 voetstoots

@23 Daarom heb ik me afgemeld. Stel dat mijn nabestaanden er moeite mee hebben. Dan kunnen zij er niets tegen doen. Nu heb ik me afgemeld, maar mijn familie moet maar beslissen of ze willen doneren of niet. Ik ben er dan toch niet meer, maar zij wel.

0
25 benbenieuwd

@24 Het foute aan het voorstel kon niet duidelijker beschreven worden...

0
26 Dzzz

@26 Juist en daarbij is er hier zo'n weerstand tegen grondwetswijzigingen.
Artikel 11 wordt geschonden maar een sideletter waar "dood" opeens ruimer geïnterpreteerd is loste dat op..

1
27 voetstoots

Ow kan me hier erg boos om maken! Ikzelf heb een nier mogen ontvangen. 6 jaar geleden (super blij, leven veranderd, niet meer overleven maar leven, kids weer een mams en elke avond weer gezellig allemaal aan tafel ipv dat mams in bed ligt omdat ze te moe is om te eten etc...)

Dit voorstel moet er echt niet door komen! Wie zich wil registreren als donor, moet dat gewoon doen. Degene die wel wil maar de te lui is en de moeite steeds niet neemt of zich steeds voorhoudt om zich dan toch eens te registreren (volgende week eens ofzo) ...moet zelf in actie komen. En doet ie dat niet? Nou dan dus niet..simpel.....vergis je niet, natuurlijk zou ik willen dat iedereen donor zou willen zijn, de kans dat mijn nier afstoot is levenslang aanwezig en het kan dus zijn dat ik zelfs nog een keer een nier nodig heb...de langste nier die iemand nu heeft is volgens mij zo'n 32 jaar..dus t gaat soms ook heel lang mee..

Zo'n keuze kan je maken wanneer jij voelt dat je die keuze wil en moet maken,van jezelf...~En het maakt niet uit wat de uitkomst van jouw keuze is, wel of geen donor...

0
28 pluto

Ze weten dat deze verplichtings-wet,,,met de tijd weg zal zakken in het onderbewuste. De generatie`s die na ons geboren worden zullen er in de toekomst niet meer op gewezen worden dat hun JA in NEE verandert moet worden als je geen donor wil zijn. Schippers heeft er niet voor niets baat bij dat het medisch dossier niet meer geheim is voor de zorgverzekeraars. Alles heeft met elkaar te maken. Geloof dát maar.

1
29 jessemy

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bop
GeenStijl: ING Beethovenstraat 020 alweer gerenoveerd

@5 Doet er weleens iemand wél iets goed in jouw ogen?...

8 minuten geleden geplaatst door Bop

Bop
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

@27 Geen idee. Net als jij. Anders had ik die allang aangedragen natuurlijk. Maar je denkt toch zeker niet dat v.d. Burg achterover leunt, geze...

10 minuten geleden geplaatst door Bop

sockknitter
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

@24Het probleem ligt dus bij de landen, waar de vluchtelingen het eerst de EU binnenkomen. Maar die laten ze lekker doorreizen naar noord-we...

12 minuten geleden geplaatst door sockknitter

LoydMorris
Dubai koopt Nederlandse vliegende auto's: '80 miljoen dollar!'

Mooi zinloos speeltje voor mensen die niet meer weten wat ze met hun centen moeten doen. . . ...

12 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

LoydMorris
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

@25 Maar Bop. . . . Jij ziet toch ook wel dat het niet goed gaan op deze wijze. . . Wat zou jouw oplossing voor dit asielprobleem zijn? ...

14 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

MARCUSAURELIUS
Dit is de bloedmooie 18-jarige dochter van BN'er Wendy van Hout

Ze ziet er redelijk aardig uit.(hoe ze er werkelijk uitziet weet je pas als ze uit bed komt. :D }Maar bloedmooi is voor mij toch wel heel ...

17 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

Weetal
Nederland investeert miljarden in chipsector rond Eindhoven

Waarom Eindhoven?Is het de schuld van andere stedendat er geen ASML is?...

20 minuten geleden geplaatst door Weetal

MARCUSAURELIUS
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

@23Wel heel veel meer cellen voor dat tuig....

20 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

Bop
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

@24 Wat een hoop bullshit bijelkaar zeg....

23 minuten geleden geplaatst door Bop

Strongoli
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

@23Dat zou hij doen, maar daar is nog niets van terechtgekomen. Alle staatssecretarissen op dezs post hebben het allemaal laten liggen. Wèl m...

27 minuten geleden geplaatst door Strongoli

NK. App
Assistir Filme Pornô GrátisClit LickerIndian Hot Video XxxPornhub Android ApplicationBig Titts CompilationTaarak Mehta Ka Ooltah Chashmah XxxMaria WarsDesi OrnSalman And Reshma Sex VideosTeens Lesbians NudeAbagail DangerBest Hentai GameSuper DeepthrostPornography Videos SiteXnxx MachineEporne 4kPorn VoiceMelody Parker BbcBellypunchFree Porn ProxyAngela Simmons NudeWww Mummy Sex ComEva ElfieBoy Anal SexStuck Step Sis PornLes PornSe X Top1Pornos CaseirosLily James NakedTaking Off BraBiracial OrgyHailey Wingit NudesXnxx.comxAunty Saree NudeMarwadi Bhabhi Ki ChudaiMiakhalifasexySexy Women FeetXxxxcexNicolette Shea MomHandjob PornvideoAlkethadiaScat FemdAnal PantiesKamsutra Full MovieSunny Leone Bathroom XxxAsiancuntsForced ThreesomesLive Sex CouplesFree Porn Pictutes禁漫天堂官网Raven RaileyNude Claudia ChristianXnxx HandjobXnxx Hot CoupleDaniela ChanelAmateur At Glory HoleStar Warsporn ComicsBangbros Xxx VideoBua Ko ChodaDewar Bhabhi XnxxPoison Ive PornReallifecam.cpomSheerleader PornMy Stepmothers FriendsDisha Patani Hot BoobsArina HashumotoHindi Nepali BfActors Sex VediosDaughter And Father XvideoSybil Danning NudeRiley Reid OnlyfanWho Is The Hottest PornstarMature TubwPornjub.Rapefantasy PornSnake In PornSunny Leone PoenMature Tranny PornBouncing Boobs PornhubOld Grandma Sex VideoLesbian Brazilian PornHandgagged PornFansly LeakerBounce TitiesBrazil Porn TeensHandjob On Big TitsSexy Blue Video HdBrazzers AsianXxx Indian Women SexBunz4ever InstagramGak Trizzy Gay PornBdsm Mangs근친상간야동Anal PornographieAsh KaashhPassionate Kiss GifTwinks TopsBrazzers New Porn VideosDirty Home ClipsPorn Videos Of PinkyTamil Hardcore SexMelody Marks BlackedWettmelons Onlyfans LeaksInterracial RimmingFabswingers.comWeejulietots NudeDesi OpenMia Khalifa Porn VideosHot Sexi BfRamya SexxCelebrity Porn In MoviesBig Tits Lesbian SquirtEbony Black PornosBettiebondageسكس تخرشSwx VidioAunty And Son SexPriyanka Chopra PornographyBig Tits Grandma PornSkipethegamesHiajb PornStepsis NudeMistress GaiaMoms A Lesbian PornMature Women Having SexMy Step Mom UncensoredVídeosxxxOprah Winfrey NudeXhamste RliveSujen KhanRasiya Sex VideoBangla Sex ChudaHorse Anus PornLivejasmine.comBest Porn ActressDarcie DolcePorn By PinkyHomemadethreesomesBeautiful Nude Women PicsHd Nude PhotosPundai VideosBig CuckTamil SexmovieFemmes Nues Et BellesMaureen FlanniganSlyxxx24Bhojpuri Mein BfNaughty America Best PornPorn GCuchold Stories