Direct naar artikelinhoud
Vleesvrije voorschool in Zweden veroorzaakt anti-vegawoede
Rondje EuropaZweden

Vleesvrije voorschool in Zweden veroorzaakt anti-vegawoede

In het land van Greta en vliegschaamte leek het niet eens zo’n grote sprong: een voorschool in het Noord-Zweedse Umeå deelde onlangs aan de ouders van hun 1- tot 6-jarige leerlingen mee dat het menu voortaan vrijwel vegetarisch zou worden, op een wekelijkse visdag na.

Zweedse, publieke (voor)scholen serveren doorgaans ontbijt, een warme lunch en een mellanmål, een tussendoortje. Dit met het oog op gelijkheid: ongeacht welvaartsniveau of achtergrond moeten alle kinderen alvast twee degelijke maaltijden achter de kiezen hebben als ze thuiskomen.

Diëtist ziet toe op het menu van de kinderen

We bedrijven heus geen politiek, sprak leraar Markus Sandström tegen nieuwszender SVT. “We geloven simpelweg dat een vleesvrij menu een positieve uitwerking heeft op het milieu.” De ouders vonden het een prima idee, aldus de schoolleiding, en de kinderen leken er ook wel zin in te hebben, voor zover eenjarigen hun mening kunnen laten gelden. De förskola had een diëtist in de arm genomen om erop toe te zien dat de kinderen alle nodige voedingsstoffen zouden binnenkrijgen, zodat ze uiteindelijk groot en gezond op het basisonderwijs konden worden afgeleverd.

Zaak gesloten, zou je denken. Maar nee: hoewel de direct betrokkenen eensgezind waren, vond een grote groep buitenstaanders dat ook zij een duit in het zakje mochten doen. Wat begon als een gezellig nieuwtje in een door vrijwilligers gerund lokaal blaadje, ontketende een nationale stroom aan anti-vegetariërwoede.

Natuurlijk was er de sectie half-anonieme reaguurders die via de fora van landelijke media hun zegje deden. ‘Dit doet me echt wat. Beangstigend hoe de vegamaffia zich uitbreidt’, schreef Lars onder een artikel van SVT. Een ander: ‘Hoera! Meer vlees voor ons!’

Volgens een briefschrijver zou het ‘vleesangst’ veroorzaken

Het landelijke dagblad Dagens Nyheter publiceerde een opiniestuk van ene Chris Cederlöf, die het besluit van de voorschool omschreef als ‘een onacceptabel vegetarisch experiment’. Het zou ‘vleesangst’ veroorzaken. Bovendien zou het de aanbevelingen van het tallrikmodell of ‘bordmodel’, de Zweedse tegenhanger van de Schijf van Vijf, in de wind slaan. Volgens Cederlöf schreef de voedselautoriteit immers nog altijd vlees voor als een onderdeel van een gebalanceerd dieet. Daar had de brievenschrijver zijn huiswerk toch enigszins verzaakt. De gezondheidsinstantie adviseert dat ‘een vijfde deel van de maaltijd zou moeten bestaan uit vlees, vis, ei, of een vegetarisch alternatief’. Daar voegen ze aan toe dat ‘vegetarisch eten op geen enkele manier onderdoet voor niet-vegetarisch eten’, mits enige basiskennis is opgedaan over een gebalanceerd dieet.

Sterker nog: de autoriteit verklaart op haar website dat een ‘dieet met veel groenten, peulvruchten en volkorenproducten goed is voor zowel de gezondheid als het milieu’ en het ‘daarom aan te raden is kinderen vanaf jonge leeftijd aan dit voedsel te laten wennen’. Dit zou de kans vergroten dat ze die goede eetgewoontes op latere leeftijd voortzetten.

Wat een opluchting; de boze brievenschrijvers hoeven voor het welzijn van de jonge generaties Zweden niet te vrezen. In alle commotie blijft dan alleen het risico bestaan dat de jonge Zweden er vleesangst aan overhouden.

Lees ook:

Vijf manieren om de vleesliefhebber te overtuigen om te matigen

Het VN-klimaatpanel IPCC bekritiseerde in een rapport de eetgewoonten in rijke landen. ‘Minder vlees’: we hebben het al zo vaak gehoord. Maar hoe krijg je de consument echt zo ver vaker vlees te laten staan? Vijf praktische mogelijkheden. 

Hoe de zomer door te brengen in een ecodorp

Anne Grietje Franssen strijkt neer in ecodorp Suderbyn op het Zweedse eiland Gotland en proeft van het alternatieve groepsleven.