Direct naar artikelinhoud

Artsen ontdekken nieuw orgaan: klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: artsen hebben een nieuw orgaan ontdekt.

'Een orgaan over het hoofd zien, kan dat zomaar?'Beeld Tark VKN Archive

Komen ze nu mee. Net wanneer je zou denken dat het menselijk lichaam in de 21ste eeuw wel zo'n beetje volledig in kaart is gebracht, zeggen twee Ierse artsen een nieuw orgaan te hebben ontdekt: het mesenterium. En het is nog een onmisbaar orgaan ook, want het is een vlies dat de darmen in de buikholte op de goede plek houdt. Veel landelijke en regionale media kwamen met het nieuws, waaronder AD, Telegraaf en Omroep Max.

Een orgaan over het hoofd zien, kan dat zomaar? Nou, nee: volledig 'nieuw' is het mesenterium niet. Calvin Coffey, een van de twee artsen aan wie de ontdekking wordt toegeschreven, stelt vooral dat het op het oog lijkt alsof meerdere vliezen in de buikholte als darmkapstok dienden. Maar eigenlijk is het één vlies, schrijft hij in het blad The Lancet, en dus eigenlijk ook één orgaan.

Maar zelfs dat is niet nieuw. 'Dat het mesenterium eigenlijk als één structuur geldt, is allang bekend', zegt Marco de Ruiter, hoogleraar klinische en experimentele anatomie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 'Zo heb ik het vroeger geleerd en zo leg het ik nog steeds uit aan onze studenten.' Eerlijk is eerlijk: in zijn Lancet-artikel is Coffey niet zo stellig over de nieuwigheid van zijn pleidooi. Vooral het persbericht van zijn universiteit maakte dat ervan en veel media begrepen daaruit dat er echt een nieuw orgaan was ontdekt.

Dat het mesenterium als één structuur geldt, is allang bekend
Marco de Ruiter, hoogleraar klinische en experimentele anatomie

Toch betwijfelt De Ruiter zelfs of het mesenterium een orgaan mag heten. Zijn vakgenoot Ronald Bleys aan het UMC Utrecht en chirurg Johan Lange aan het Erasmus MC zijn het daarmee eens. 'Ik zie het een beetje als aandacht vragen', zegt Bleys. Lange beaamt dat: 'Dit is een pr-truc, maar geen kwalijke.' Volgens de experts verdient het mesenterium de extra grondige aandacht wel, omdat het veel belangrijke functies vervult, zoals afweer en bloedvoorziening voor de darmen. Maar nieuw is het niet.

Oordeel

Oordeel