Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema kritisch op plannen Grapperhaus: 'Geen gepast antwoord op problemen criminaliteit'

4 november 2019, 11.37 uur · Aangepast 4 november 2019, 18.15 uur

Burgemeester Femke Halsema vindt de plannen van minister Ferd Grapperhaus om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken niet voldoende.

Grapperhaus maakte vandaag bekend dat het kabinet 110 miljoen euro extra vrijmaakt voor de strijd tegen ondermijning. 'Het gaat om oprollen, afpakken en voorkomen', schreef minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Niet structureel
Hiermee lijkt de minister tegemoet te komen aan de wensen van bezorgde burgemeester, die al vaker vroegen om maatregelen tegen ondermijning. 

Lees ook: Halsema in brief aan minister: 'Ondermijning door drugshandel nadert kritisch punt'

Het verschil is alleen dat de burgemeesters - onder wie Halsema - pleiten voor een 'structureel ondermijningsfonds'. En daar is opnieuw geen sprake van. 

'Geen gepast antwoord'
'Het is goed dat de minister nu een eerste stap zet, maar het is wel eenmalig', luidt de reactie van Halsema dan ook. 'Dus het is geen gepast antwoord op de problemen die spelen.' 

Volgens de burgemeester is drugscriminaliteit 'een hardnekkig probleem dat vraagt om maatregelen voor de lange termijn'. Ze krijgt bijval van haar Rotterdamse ambtsgenoot Ahmed Aboutaleb.

MIT
Toch heeft Grapperhaus wel een aantal plannen geformuleerd die ook in de toekomst invloed moeten uitoefenen. Zo wil hij met het nieuwe budget onder meer een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) realiseren.

Het is de bedoeling dat het team schakelt op verschillende niveaus: lokaal, regionaal, landelijk, binnen het koninkrijk en internationaal.

'Nieuwe capaciteit'
Maar Halsema plaatst ook hierbij een kanttekening. 'De oprichting van een drugseenheid mag niet ten koste gaan van agenten op straat en in wijken, daar moet dus nieuwe capaciteit voor komen', laat ze weten. 

Ze benadrukt dan ook dat de investering wat haar betreft moet leiden tot 'structureel meer capaciteit bij de politie en het Openbaar Ministerie.'