Wie helpt Judith restaurants te vinden waar je wél met een rolstoel in kunt?
Koken & etenHet is vaak een heel gezoek voor Judith Hatzmann om een restaurant te vinden waar ze terecht kan met haar rolstoel. Daarom vraagt ze mensen in het hele land te helpen bij haar zoektocht. ‘Ik kan nooit ergens op de bonnefooi naartoe.’
Uit eten gaan is voor Judith Hatzmann (30) anders dan voor de meeste restaurantbezoekers. Zij moet zeker weten dat ze met haar elektrische rolstoel welkom is. Dus: geen zware deuren die je met geen mogelijkheid open krijgt, graag brede doorgangen, een invalidentoilet en alstublieft een beetje medewerking. ,,Ik zou het leuk vinden als ze het gemakkelijker maken in restaurants. Er wordt vaak heel ingewikkeld gereageerd,” is de ervaring van Hatzmann.
Eén keer maakten ze het wel heel bont. ,,Ik wilde een keer naar een populaire tent in Assen, een tapasbar. Ik kan nooit ergens op de bonnefooi naartoe, dus normaal bel ik van te voren. Dit restaurant neemt geen reserveringen aan voor het terras en dat snap ik. Het zit altijd vol. Ze hadden afgelopen zomer een verhoging gemaakt. Ik vroeg een keer toen het wat rustiger was of ze een tafel naast die verhoging konden zetten, want er was geen opritje naar de verhoging. Maar nee, dat deden ze niet. Het was zogenaamd vol. Dat vind ik dan heel jammer. Ik heb nog wel iets op de facebookpagina van het restaurant gezet maar dan houdt het op.”
We misten een site waarop we goede informatie konden krijgen
Maar waar kun je dan wél terecht, vroegen Judith en haar vriendin Luana Weima (31), met wie ze geregeld uit eten gaat, zich af. ,,Op Iens, dat nu TheFork heet, staat ook wel informatie, maar die is niet altijd volledig of correct. We misten een site waarop we goede informatie konden krijgen. Daarom zijn we zelf met een platform begonnen: Toegankelijkuiteten. Daar hebben we nu zo'n dertig recensies staan over restaurants.”
Vooralsnog zijn het recensies uit de buurt: Drenthe, een stuk van Groningen en Overijssel waar Judith en Luana vooral eten. Maar het zou mooi zijn als mensen met een beperking ook daarbuiten weten of ze terechtkunnen. ,,Het is voor mij geen doen om naar Amsterdam te gaan voor een recensie. Dat doe ik hooguit als ik een weekendje weg ben. Daarom zijn we op zoek naar mensen die ook recensies willen maken voor de site.”
Mensen kunnen zich daarvoor aanmelden. ,,Het is eenvoudig: ik heb een formulier gemaakt dat mensen kunnen invullen als ze in een restaurant hebben gegeten. Dan vul je bijvoorbeeld in of er drempels zijn en of je met een hulphond naar binnen mag. Ik vraag om minimaal drie foto's: van het eten bijvoorbeeld en van de ruimte zonder mensen erop in verband met de privacy, zodat je iets ziet van de sfeer.”
Restaurants hebben er alleen maar baat bij, om een beetje mee te denken, vinden de twee vrouwen uit Assen. ,,Als ik ergens niet in kan, dan kom ik niet, maar mijn hele familie waarmee ik had willen komen, die komen ook niet. Ze laten omzet liggen.”
Oprijplaatje
Door een spierziekte zit Judith in een elektrische rolstoel. ,,Heel zwaar. Je kunt me niet zomaar even optillen. Er moet echt een oprit zijn. En heel eerlijk: wat kost een oprij-plaatje nou? Ik heb het een keer opgezocht: zo'n 70 euro. Hoe ingewikkeld kan het zijn.”
Zelf heeft Judith de mazzel dat Luana in de zorg werkt. Zij heeft er oog voor wat mensen met een beperking nodig hebben. Maar er zijn vast meer mensen die gebaat zijn bij nog meer recensies op de site. Daarom hopen de twee vriendinnen dat mensen uit het hele land zich melden (dat kan via info@toegankelijkuiteten.nl). Het is niet nodig dat de recensenten zelf een handicap hebben. ,,Iedereen die restaurants bezoekt kan meedoen.”
Hoe lastig het soms is om te manoeuvreren met een rolstoel, is te zien in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
-
PREMIUM8 vragen28
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
PREMIUMKoken & eten
Waarom je maar blijft eten terwijl je eigenlijk al vol zit
Je kent het vast wel: je zit vol van een rijke maaltijd en neemt één klein blokje chocolade toe. Om vervolgens de hele reep op te peuzelen. Ondanks je volle buik. Waarom eten we door als we eigenlijk al vol zitten? -
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
-
-
-
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
In deze dure tijden nam eigenaar Frank Streefland (38) van De Nieuwe Polderkeuken een gewaagde beslissing: de prijs van een driegangenmenu in zijn fine dining-restaurant ging van 62 naar 49,50 euro. ,,Het is een risicootje, maar ik moet wat teruggeven aan de gast.”Stolwijk -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen.
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht -
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
Nu het eindelijk winter is, gaan we ook weer aan de erwtensoep. Dat mag best uit blik zijn, want de nostalgie en de kou maken rauwe erwten zoet. Drie snert-experts proeven blind acht kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit. -
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Den Haag, Wassenaar