RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Eerste Nederlandse JSF landt op vliegbasis Leeuwarden

De eerste JSF staat op Nederlandse bodem. Beeld © ANP

Eindelijk is het zover: de allereerste Joint Strike Fighter die in Nederland wordt gestationeerd, is aangekomen in Nederland. Hij landde vanmiddag op vliegbasis Leeuwarden.

Het gevechtsvliegtuig F-35, die in Nederland wordt gestationeerd, is met een kleine vertraging aangekomen. Het toestel kwam overgevlogen uit Italië waar het in een fabriek op de vliegbasis Cameri is gebouwd.

Veel publiek

Het toestel maakte voor de landing eerst een ererondje boven de basis. Dat deed het samen met drie voorgangers van de F-35: een F-16, een Hawker Hunter en een Spitfire. 

De aankomst van het gevechtsvliegtuig was voor het ministerie aanleiding voor een feestje. De hele top van Defensie is aanwezig. 2200 mensen zijn erbij, onder wie honderden omwonenden.

Peperdure Joint Strike Fighter eindelijk in Nederland

01:20

46 stuks

Nederland koopt voor zo'n 5 miljard euro in totaal 46 F-35's, de grootste wapenaankoop in de geschiedenis. Ze worden gestationeerd op de vliegbases Leeuwarden en Volkel. 

Dit jaar worden in totaal 8 straaljagers geleverd. De laatste al aangekochte straaljager komt in 2023. 

Het
Lees ook:
Het was enorm prijzig en het duurde bizar lang: 'Maar de JSF was het waard'

Het toestel is lang omstreden geweest. In de Tweede Kamer is ruim een decennium gedebatteerd over de aanschaf. De ontwikkeling van het toestel kampte lang met enorme kostenoverschrijdingen en grote vertragingen.

Bron: RTL Nieuws
Meer over