Translate

woensdag 30 oktober 2019

Onder varkenshouders leeft het onderwerp: om verveling tegen te gaan hebben varkens afleidingsmateriaal nodig zoals speelgoed


Grote misstand eindelijk aangepakt: steeds meer varkens krijgen afleiding








Afleidingsmateriaal

Strengere eisen voor varkensstallen hebben ertoe geleid dat steeds minder varkens zich vervelen. In het afgelopen jaar is het percentage varkensboeren dat zich aan de wet voor afleidingsmateriaal houdt, toegenomen naar 33 procent. Door wetenschappelijk onderzoek, duidelijke eisen en goede controles leven steeds minder varkens in kale, betonnen hokken zonder afleiding. Het gaat langzaam de goede kant op, maar er is nog een lange weg te gaan.

Al 28 jaar wordt de wet overtreden 

Varkens zijn slimme, nieuwsgierige dieren met een enorme behoefte aan wroeten en onderzoeken. Varkens in Nood voert al jaren campagne tegen de structurele verveling van varkens. We toonden in 2018 aan dat de Nederlandse overheid al sinds 1991 faalt in haar toezicht en stuurden minister Schouten een brandbrief. Vorig jaar bleek dat bij 80 procent van de gangbare varkensstallen de wet werd overtreden. Ook de EU heeft Nederland al herhaaldelijk op de vingers getikt hierover.

Twee derde stallen voldoet niet

Eind 2018 publiceerde het ministerie van Landbouw alle eisen voor goed afleidingsmateriaal. Daarna is de NVWA strenger gaan controleren. Volgens de laatste cijfers blijkt dat twee derde van de stallen niet aan de wet voldoet. Het aangeboden materiaal is vaak niet meer dan een ketting met harde bal of stuk plastic. De NVWA heeft tot voor kort alleen waarschuwingen uitgedeeld, maar vanaf september worden ook boetes en andere maatregelen opgelegd.

Betere aanpak NVWA en varkensboeren

De huidige wijze waarop de NVWA deze wet controleert is duidelijk en zorgvuldig. Een van de grootste misstanden in de varkenshouderij, dag-in-dag-uit alleen maar verveling, zal dus minder worden in Nederland. Ook onder varkenshouders leeft het onderwerp. Zij bieden veel vaker stro of ander goed materiaal aan dan vorig jaar.
Varkens in Nood blijft strijden voor het lot van de varkens totdat alle varkensboeren deze intelligente dieren een waardig leven geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten