Capitol Hill, de zetel van het Amerikaanse Congres in Washington
NOS Nieuws

'Oekraïne-adviseur Trump diende twee keer klacht in'

Een hooggeplaatste Oekraïne-adviseur van het Witte Huis heeft twee keer een klacht ingediend over pogingen van de regering-Trump om Oekraïne onder druk te zetten een onderzoek te starten naar Trumps politieke rivaal Joe Biden. De adviseur in kwestie, Alexander Vindman, gaat dat vandaag verklaren in het onderzoek naar een afzettingsprocedure tegen de president.

Het verhoor vindt achter gesloten deuren plaats, maar Amerikaanse media zijn in het bezit van de openingsverklaring van Vindman. Het verhoor van de legerofficier die zetelt in de Nationale Veiligheidsraad van Trump kan belangrijk zijn voor het onderzoek, omdat hij ook aanwezig was bij het telefoontje van Trump met de Oekraïense president Zelensky.

In dat gesprek drong Trump bij Zelensky aan op het Biden-onderzoek, wat aanleiding was voor een klokkenluider om aan de bel te trekken. "Ik was bezorgd door dat telefoontje", aldus Vindman in zijn verklaring. "Ik vond het niet juist om een buitenlandse overheid te vragen een Amerikaanse burger te laten onderzoeken en maakte me zorgen over de gevolgen voor de relatie met Oekraïne."

Vindman is niet de klokkenluider, benadrukt hij in zijn verklaring.

Eerste getuige gesprek

Volgens Washington-correspondent Arjen van der Horst is het verhoor van Vindman interessant, omdat hij de eerste directe getuige van het bewuste telefoongesprek is die wordt gehoord. "En de verdediging van het Witte Huis was tot dit moment vooral dat de eerder gehoorde getuigen informatie enkel uit tweede of derde hand hadden. Trump had hem ook verboden te getuigen, maar dat legde hij naast zich neer", aldus Van der Horst over Vindman.

Trump stelde op Twitter andermaal dat er in zijn ogen niets mis was met het telefoongesprek en beschuldigde de Democraten er opnieuw van bezig te zijn met een "heksenjacht".

Volgens Van der Horst staat het onderzoek naar de afzetting van Trump op het punt een nieuwe fase in te gaan. Donderdag stemt het Huis van Afgevaardigden over het vervolg van het zogenoemde impeachmentonderzoek. Dat wordt het eerste formele besluit over een mogelijke afzetting van Trump.

Verder worden de verhoren achter gesloten deuren dan mogelijk openbaar gemaakt. Van der Horst: "Daarmee willen de Democraten een belangrijk kritiekpunt wegnemen van de Republikeinen. Zij vinden dat het onderzoek namelijk niet transparant genoeg verloopt."

Van der Horst sluit niet uit dat de Democraten de komende maanden het verhoren van een aantal hooggeplaatsten rond Trump overslaan. Die weigeren waarschijnlijk medewerking. Ze via de rechter alsnog bewegen tot een verhoor kan vertraging opleveren.

"De Democraten willen graag het momentum vasthouden en op deze manier komen ze sneller bij een aanklacht tegen de president en dus de stemming over afzetting. Als het aan de Democraten ligt, moet dat nog voor het einde van dit jaar gebeuren", zegt Van der Horst.

Zo verloopt een zogenoemde impeachmentprocedure:

  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS / Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl