D66-fractievoorzitter Rob Jetten wil dat het kabinet de bouwsector met noodmaatregelen te hulp schiet. Door de stikstofregels komen bouwbedrijven nu al in de problemen. "We moeten voorkomen dat de bouw helemaal stilvalt."

Komende woensdag protesteert de bouwsector in Den Haag. Het kabinet heeft beloofd om op 1 december met zijn nieuwe stikstofbeleid te komen, maar veel bouwbedrijven lopen nu al vast.

'Tienduizenden banen dreigen verloren te gaan'

Door de stikstofcrisis ligt de verlening van bouwvergunningen stil en vermindert het aantal lopende opdrachten. Duizenden banen dreigen verloren te gaan. D66-fractievoorzitter Rob Jetten wil snel een 'vangnet' voor de sector, vooral omdat de bouw van nieuwe woningen niet in gevaar mag komen.

"Er dreigen tienduizenden banen verloren te gaan," zegt Jetten, "maar over enkele maanden hebben we al die mensen in de bouw weer keihard nodig. Daarom vragen wij het kabinet om ervoor te zorgen dat ze de onzekerheid bij bouwbedrijven wegnemen. Voor de landbouwsector is het uitgangspunt terecht een warme sanering, het kabinet trekt hier ook geld voor uit. Voor de bouwsector geldt dat we duizenden woningen willen gaan bouwen, dus moeten we voorkomen dat die helemaal stil komt te liggen."

audio-play
Rob Jetten (D66) wil de bouwsector met crisismaatregelen te hulp schieten. Hij wil een deeltijd-WW, overbruggingskredieten en ondersteuning van omgevingsdiensten.

Tijdelijke noodmaatregelen

Jetten wil maatregelen die de bouwsector in de laatste economische crisis hebben geholpen, weer in het leven roepen. Hij denkt bijvoorbeeld aan openstelling van de deeltijd-WW voor bouwbedrijven, die te maken hebben met een forse omzetdaling, zodat er geen personeel hoeft te worden ontslagen.

Verder denkt D66 aan het verstrekken van overbruggingskredieten, bijvoorbeeld voor de inkoop van bouwmaterialen. Tot slot moet de capaciteit van uitvoeringsdiensten op peil blijven. "Provincies en gemeenten moeten zorgen dat ze genoeg mensen hebben voor het afgeven van vergunningen, zodra dat weer kan."

'Niks doen is duurder'

"Dit plan kost geld, maar als we nu niks doen, en bedrijven moeten mensen op straat zetten en kunnen geen opdrachten meer aannemen, dan is de impact op de bouwsector nog groter en daarmee ook de kosten van de overheid", zegt Jetten. "Ik wil voorkomen dat we ons straks voor het hoofd slaan, omdat we niet hebben nagedacht over een noodpakket."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.