Direct naar artikelinhoud
Commentaar

Politiek mag geen burgeroorlog worden

Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump ondermijnt met zijn retoriek de democratie waar Amerikanen altijd zo trots op zijn geweest.

Tijd om de rollen om te draaien en de ‘zieke en gevaarlijke’ mensen te onderzoeken die het Mueller-onderzoek hebben gestart! Die oproep deed president Trump in mei nadat hij naar eigen zeggen was ‘vrijgesproken’ door het rapport van de speciale aanklager over de banden tussen zijn team en de Russen. (Dat was maar half waar).

Het werd het startschot van de operatie onder leiding van Trumps advocaat Giuliani om Oekraïne onder druk te zetten belastend materiaal over zijn Democratische rivaal Joe Biden op te delven. Als gevolg daarvan hangt Trump nu een mogelijke afzettingsprocedure boven het hoofd: in het Huis van Afgevaardigden zijn de Democraten druk bezig bewijsmateriaal voor een impeachment-aanklacht te verzamelen.

Tegelijk gaf Trump zijn nieuwe minister van Justitie William Barr opdracht een onderzoek in te stellen naar de oorsprong van het Mueller-onderzoek, dat volgens hem op een ‘couppoging’ neerkwam. Volgens de Amerikaanse media heeft dat onderzoek inmiddels de status van een heus strafrechtelijk onderzoek gekregen.

Wat het ministerie van Justitie heeft gevonden, is volstrekt onduidelijk. Maar het lijkt erop dat Barr, die zich het vuur uit de sloffen loopt om de president te beschermen, hoopt dat het onderzoek van zijn ministerie een spaak in de wielen kan steken van het impeachment-onderzoek van de Democraten.

De Democraten klagen dat Trump van het ministerie van Justitie een vehikel heeft gemaakt om wraak te nemen op zijn politieke tegenstanders. In ieder geval lijkt Trump nergens voor terug te schrikken in het gevecht met de Democraten, die hij inmiddels heeft ingedeeld bij de vijanden van het Amerikaanse volk.

Door zijn aanhang met beschuldigingen van landverraad op te hitsen tegen de oppositie ondermijnt Trump de democratie waarop de Amerikanen altijd zo trots zijn geweest. Het wordt hoog tijd dat ook de Republikeinen daartegen hun stem verheffen. Politiek mag geen burgeroorlog worden.

Kritiek op Trump is geen aanval op het Amerikaanse volk, zoals de president doet voorkomen. En het impeachment-onderzoek is geen aanval op de democratie. Het is het democratische recht van de Congresleden.