Binnenland

Islamitische messteker Amsterdam CS Jawed S. gaat in hoger beroep

23-10-2019 13:59

Jawed S., de man die vorige week werd veroordeeld tot bijna 27 jaar cel voor het neersteken van twee Amerikaanse toeristen op Amsterdam CS, gaat in hoger beroep. Dat laat zijn advocaat Simon van der Woude weten aan AT5. Kort na de uitspraak zei de advocaat al dat hij de straf te hoog vond. Zijn cliënt zou hebben gehandeld uit ‘een beetje jeugdige bravoure’. Naast de celstraf moet S. bijna 3 miljoen euro schadevergoeding betalen. De advocaat van de slachtoffers, John Beer, noemt de beslissing om in hoger beroep te gaan ‘teleurstellend’.

Lees ook – 27 jaar cel voor islamitische aanslagpleger Amsterdam CS Jawed S.

De rechtbank in Amsterdam legde hem de hoogst mogelijke straf op voor een dubbele poging tot moord met een terroristisch oogmerk en bedreiging van drie politieagenten. Ook moet hij de slachtoffers bijna 3 miljoen euro schadevergoeding betalen. De straf valt hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, die wilde dat de 20-jarige S. 25 jaar de gevangenis in zou gaan.

S. reisde op 31 augustus vorig jaar naar ons land uit woede over de cartoonwedstrijd van de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders had uitgeroepen. Hij was naar eigen zeggen boos over de beledigingen aan het adres van de profeet. Op CS viel hij de twee willekeurig gekozen slachtoffers – beiden 38 jaar – vanuit het niets aan met een mes. Kort na de aanval schoot een politieman S. neer.

Prof. Paul Cliteur – We moeten een inhaalslag maken met onze islamofobie