Direct naar artikelinhoud

Puerto Rico roept noodtoestand uit na duizenden zikagevallen

In Puerto Rico is de noodtoestand uitgeroepen doordat de wijdverbreide verspreiding van het zikavirus een 'substantiële bedreiging' vormt voor de volksgezondheid. Dat heeft de Amerikaanse minister voor Volksgezondheid vrijdag verklaard. Puerto Rico valt onder de Amerikaanse regering.

Puerto Rico roept noodtoestand uit na duizenden zikagevallen
Beeld afp

De autoriteiten van Puerto Rico meldden vrijdag dat er 10.690 gevallen van besmetting met zika bekend zijn. Ruim duizend daarvan betreffen zwangere vrouwen. De verwachting is dat er veel meer mensen zijn besmet met het zikavirus.

Het virus verspreidt zich snel over de Caribische archipel waar honderden zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's risico lopen besmet te raken. De gouverneur van Puerto Rico had verzocht om de noodtoestand, waardoor het Amerikaanse ministerie meer steun kan bieden om de uitbraak te bestrijden. Het zorgt vooral voor geld om extra gezondheidspersoneel in te zetten die voorlichting moeten geven.

Zika wordt voornamelijk overgedragen door muggen. Het virus geeft lichte ziekteverschijnselen maar kan bij een zwangere vrouw ernstige gevolgen hebben voor het kind dat ze draagt. In Zuid-Amerika hebben veel besmette vrouwen kinderen gekregen met microcefalie, een verkleinde schedel waardoor de baby's met geboren worden met beperkingen. Vrouwen wordt geadviseerd zich goed te beschermen tegen muggenbeten, of te wachten met zwanger worden.

Puerto Rico roept noodtoestand uit na duizenden zikagevallen
Beeld afp

Negatief reisadvies Florida

Voor een deel van de stad Miami in Flordia in de VS geldt een binnenlands negatief reisadvies. Zwangere vrouwen wordt aangeraden dit gebied te mijden uit angst voor het zika-virus. Daar is een aantal mensen geïnfecteerd met het virus dat de foetus van zwangere vrouwen kan aantasten.

Er zijn in de VS al meer dan 1600 zika-gevallen bekend, maar tot nu toe ging het om besmettingen die zijn opgelopen buiten de eigen landsgrenzen, vooral in Zuid- en Midden-Amerika. In Miami blijkt nu dat veertien personen het virus hebben opgelopen door de beten van muggen die in die stad zelf rondvliegen. Twee vrouwen en twaalf mannen raakten besmet.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de CDC dat deze dienst het publiek adviseert een plek in eigen land te mijden.

Lees ook

De Aziatische tijgermug - die mogelijk het zika-virus kan overbrengen - duikt ook af en toe op in Nederland. Hoe is dat te voorkomen en hoe groot is het risico dat de mug hier ziektes verspreidt? (+)

Een vrouw in Puerto Rico krijgt informatie over de risico's van zika voor ongeboren kinderen.Beeld reuters