Ten Hag wil 'frustratie' van Ajax-talent voorkomen: 'Kleedkamer leger gemaakt'

Ten Hag wil 'frustratie' van Ajax-talent voorkomen: 'Kleedkamer leger gemaakt'

23-10-2019 08:18
127

Erik ten Hag erkent dat het steeds moeilijker is voor zelfopgeleide spelers om door te breken bij Ajax. De trainer van de Amsterdammers benadrukt dat de lat omhoog is gegaan en het is aan talenten om aan te haken.

"We hebben er dit seizoen wel heel bewust voor gekozen de kleedkamer leger te maken door mee te werken aan het vertrek van Schöne, Dolberg en Dani de Wit", zegt Ten Hag tegen Voetbal International. "Ook voor de jonge spelers is dat goed. Als het perspectief namelijk verdwijnt, kan zich dat uiten in frustratie. Ryan Gravenberch, Noa Lang, Lassina Traoré en Jurgen Ekkelenkamp zitten kort achter de zestien, zeventien basisspelers, zij kunnen de aansluiting vinden."

Toch is het moeilijk om daadwerkelijk door te breken in de Johan Cruijff Arena, waar zelfs spelers als David Neres op de bank zitten. De Telegraaf-verslaggever Mike Verweij meldde dinsdag dat de irritatie daarover toeneemt binnen Ajax. Volgens Ten Hag is het simpel: de beste speelt. "Bij Ajax doen we niet aan de olympische gedachte. Wij eisen in alles Champions League-niveau. De opleiding moet dan ook van dat niveau zijn."

"Er zullen nu misschien minder talenten bij Ajax doorbreken dan wanneer we tevreden zouden zijn met Eredivisie-niveau", aldus Ten Hag. "In dat geval zou Ajax met misschien tachtig procent zelfopgeleide spelers in de Eredivisie kunnen spelen. Wil je echter een rol spelen in de Champions League, dan zul je ook gerichte aankopen moeten doen op het moment dat sleutelspelers vertrekken."