RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Zeer besmettelijk tomatenvirus gevonden in Westland

Een student plukt tomaten in een kas in De Lier. Beeld © ANP

Oppassen geblazen voor kwekers en telers van tomaten- en paprikaplanten. In het Westland is een zeer besmettelijke tomatenziekte gevonden.

Het gaat om het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Er is sprake van een besmetting én een ernstige verdenking, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Niet meer verkoopbaar

Het virus is niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar tast tomaten- en paprikaplanten aan. Aangetaste vruchten krijgen gele of bruine vlekken. Ze zijn nog eetbaar maar niet meer verkoopbaar, en planten sterven af. 

De ziekte waart al langer rond door Europa. De afgelopen jaren waren enkele besmettingen in Duitsland en Italië. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ontdekt dat het virus nu ook in Nederland is aangetroffen.

Tomatenkwekers
Lees ook:
Tomatenkwekers houden deuren gesloten uit angst voor virus

De Europese Commissie heeft de ziekte als 'bestrijdingsplichtig organisme' aangewezen. Bij een vondst van de ziekte hoeft niet de hele kas te worden geruimd. "Wel worden op het bedrijf strenge hygiënemaatregelen opgelegd om nadere verspreiding voorkomen." De vruchten die niet zijn aangetast kunnen gewoon worden afgezet.

Hele partij moet worden geruimd

Ook voor plantenkwekers gelden vanaf nu extra eisen. "Voor de plantenkwekers zijn de risico’s groter dan voor de telers, bij de kwekers zal de hele partij moeten worden geruimd indien het virus wordt aangetroffen."

Bij vermoeden van aanwezigheid van het virus dient er direct een melding bij de NVWA te worden gedaan