Boris Johnson verlaat zijn ambtswoning op 10 Downing Street in Londen.
Volledig scherm
PREMIUM
Boris Johnson verlaat zijn ambtswoning op 10 Downing Street in Londen. © AP

Waarom Johnson kan slagen waar May faalde: “Ook politici zijn het gewoon beu”

Nog altijd geen brexit - die is zaterdag door het Britse parlement alweer uitgesteld. Ondanks die nieuwe nederlaag voor Boris Johnson is er een kans dat hij later deze week wél zijn zin krijgt. Vreemd, want zijn deal met de EU verschilt amper van diegene die zijn voorganger Theresa May een jaar geleden sloot. Hij roept zelfs méér weerstand op. Toch werd May politiek geliquideerd. Hoe kan dat? "De Britse politiek is de brexit gewoon beu", zegt politicoloog Hendrik Vos.

6 reacties

  • Gerrit Versteele

    4 jaar geleden
    De Britse oppositie is de afgelopen 3 jaar nooit dichter geweest bij een tweede referendum dan nu om Johnson en zijn harde brexiteers opzij te zetten en die kans zullen ze zeker niet laten liggen. Misschien heeft de "politicoloog" er genoeg van, dat kan natuurlijk wèl, vooral als die de voorkeur geeft aan het kamp waar de klappen vallen.
  • paul lemmens

    4 jaar geleden
    zo zijn politici nu eenmaal , maak het mij niet moeilijk ik heb daar geen tijd voor
  • Geert Landsman

    4 jaar geleden
    Johnson gaat ook plat op z'n bek en krijgt het ook niet gedaan. Geen van allen durft het volk te herbevragen want allemaal zijn ze bang dat het volk een andere mening is toegedaan en geen Brexit wil. Wat de uitkomst ook is, ze denken alleen aan zichzelf en ze hebben gefaald tot en met. Ergo, het zijn duur betaalde nietsnutten net zoals bij ons. Politiek laat meer en meer zien overbodig te zijn voor de bevolking.
  • guido Bervoets

    4 jaar geleden
    En zeggen dat dit hele circus in de gang is gezet door premier Cameron die het referendum inrichtte met het idee om een deel van zijn partij, dat al die tijd pleitte voor een brexit, eeuwig het zwijgen op te leggen. Hij was van mening dat de brexit toch nooit zou gestemd worden en hij zijn positie als voorzitter zou kunnen verstevigen. De rest is ongewijde geschiedenis - de leugens van de brexiteers en het buikgevoel van een deel van het volk wonnen het referendum en nu zitten ze in de puree.
  • christian demeester

    4 jaar geleden
    Als Europa geen uitstel meer verleent moeten ze in de UK kiezen, ofwel deze deal ofwel geen deal en dan zullen ze deze deal wel aanvaarden.