Direct naar artikelinhoud
IS-strijders

Syriëgangers eisen 7.500 euro per persoon, per dag dat België hen niet probeert terug te halen

De advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir tonen foto's van hun cliënten. 'Hun omstandigheden zijn erbarmelijk.'Beeld Thomas Nolf

De advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir dagvaarden de Belgische staat om één gewonde terrorist, drie IS-weduwen en hun tien kinderen vanuit Syrië naar ons land of een veilige plek in de regio te brengen. 

Vandaag starten de twee advocaten de procedure in kort geding op, wellicht komt de zaak donderdag of vrijdag voor in Brussel. Hun cliënten zijn drie vrouwen van Syriëstrijders (Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani), de terrorist Adel Mezroui en hun tien kinderen, die tussen 7 jaar en 6 maanden oud zijn. 

De vrouwen en kinderen verblijven in het vluchtelingenkamp Al-Hol, dat buiten de bufferzone die de Turken nu bezetten in Syrië ligt.

Lees ook ons interview met de advocaten: ‘De Oostfronters zijn toch ook teruggekeerd?’

Nadia Baghouri, moeder van vier kinderen, is de weduwe van Mohamed Mezroui, een van de eerste Syriëstrijders in ons land en wapenaankoper voor de terreurgroep IS. De Antwerpse Jessie Van Eetvelde volgde haar intussen overleden man, een Nederlandse Marokkaan, naar Syrië en kreeg daar twee kinderen, die nu vier en twee zijn.

Sabah Hammani heeft drie kinderen, ook allemaal geboren in Syrië. Haar man, Mohamed Boudasis, was lid van Sharia4Belgium en werd in ons land veroordeeld tot vijf jaar cel. Ook hij stierf ter plekke.

Adel Mezroui stond onder invloed van Hicham Chaib, een van de beruchtste kopstukken van Sharia4Belgium. Hij ligt in de ziekenboeg van de Koerdische gevangenis in Al-Hasakah. In 2013 trok hij als minderjarige naar het kalifaat, waar zijn broers al streden. Hij geraakte een jaar later zwaargewond, toen hij naar eigen zeggen poogde te vluchten. Hij heeft een baby van enkele maanden oud.

Nalatigheid

Hun advocaten hebben er geen weet dat hun cliënten in ons land al veroordeeld werden. Bij de dagvaarding zitten medische verslagen van de kinderen, waaruit blijkt dat ze zwaar ondervoed zijn en chronische diarree hebben. Bij één jongen is de rechterarm geamputeerd.

“Wij willen het niet hebben over hun verleden”, zegt Lahlali. “Waar het om gaat, is dat de Belgische staat totaal nalatig is tegenover onze cliënten. Zij zitten als ratten in de val, zeker sinds de inval van Turkije in Noord-Syrië. De levensomstandigheden in Al-Hol zijn bovendien erbarmelijk, onhoudbaar en explosief.”

De advocaten eisen dat hun cliënten zo snel mogelijk naar een veilige plek worden overgebracht. Dat mag België zijn of een van de buurlanden van Syrië, zoals Turkije, Jordanië of Libanon. “Nu kunnen de Belgische autoriteiten nog onderhandelen met de Koerden”, zegt Özdemir, hun andere advocaat. “Maar de wapenstilstand is al aan flarden geschoten, en de troepen van president Assad rukken op. Dit is een ultieme opportuniteit.”

Dwangsom

Als de Belgische staat niet binnen vijftien dagen in actie schiet, dan vragen de advocaten dwangsommen van 7.500 euro per dag per persoon, met een maximumbedrag van 1,5 miljoen euro per verzoeker. In een eerder, gelijksoortig proces legde de rechter de regering ook al dwangsommen op, maar die werden nooit geïnd. 

De advocaten argumenteren dat de regering de adviezen van federaal procureur Frédéric Van Leeuw en Paul Van Tigchelt, de baas van het antiterreurorgaan OCAD, naast zich neerlegt. “Zij pleitten er vorige week in het parlement nogmaals voor om deze mensen terug te halen en hier te berechten.” 

Vorige week startte in Nederland een soortgelijke ‘class action’. Daar proberen 23 vrouwen en 55 kinderen via een kort geding de autoriteiten te dwingen hen uit Syrië weg te halen.