Direct naar artikelinhoud
CommentaarAmerika

De Amerikaanse diplomatie zwalkt

Met zijn bizarre beleid heeft Trump de Koerden uitgeleverd aan Assad.

De Amerikaanse diplomatie zwalkt
Beeld AP

Een ‘grote dag voor de beschaving’ noemde president Trump de vijfdaagse gevechtspauze in het Turkse offensief tegen de Koerden dat vicepresident Mike Pence donderdag overeenkwam met de Turkse president Erdogan. ‘Miljoenen ­levens zullen worden gered!’

Het was de gebruikelijke bizarre grootspraak van Trump, die kort daarvoor nog had beweerd dat zijn ­besluit de Amerikaanse troepen weg te halen van de Turkse grens de Koerden ‘alleen maar veiliger’ had ­gemaakt. In werkelijkheid komt het akkoord erop neer dat Trump de onderaannemer is geworden van Erdogans project om de Koerden uit het grensgebied te ­verjagen.

De VS moeten er nu op toezien dat de Koerdische strijders, hun bondgenoten in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat, zich binnen vijf dagen hebben teruggetrokken uit het gebied. Anders hervat Erdogan het militaire offensief.

Voor de burgerbevolking is het bestand uiteraard goed nieuws, maar de diplomatieke interventie illustreert wel de schizofrenie waaraan de Amerikaanse ­diplomatie ten prooi is gevallen onder Trump. Eerst geeft hij in feite het groene licht voor de Turkse operatie, vervolgens kondigt hij ‘vernietigende’ sancties aan tegen Turkije, om die weer in te trekken als Erdogan zijn offensief staakt en Ankara het vuile werk aan de VS overlaat.

Het is overigens de vraag hoeveel greep de VS nog hebben op de Koerden nu ze die als een baksteen hebben laten vallen. Het resultaat van Trumps diplomatieke tournures is dat het politieke en militaire landschap compleet is veranderd.

Uit vrees voor de Turken hebben de Koerden zich moeten uitleveren aan het bewind van de Syrische ­president Assad, wiens troepen nu in rap tempo bezig zijn het Koerdische deel van het land in te nemen.

Het komt erop neer dat Trump de regie over het verloop van de ontwikkelingen in Syrië volledig in handen van Moskou heeft gegeven. Russische militairen staan nu tussen de Turkse en Syrische troepen: het is Rusland dat de lakens uitdeelt in het gebied.

Waarschijnlijk zal Assad nu met steun van Rusland Idlib, het laatste bolwerk van de radicaal islamitische rebellen, proberen te heroveren. Dan is Syrië acht jaar na het begin van de Arabische Lente terug bij af.