RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Leger VS: geen floppy's meer in computer nucleaire raketbasis

Het Amerikaanse leger gebruikt niet langer floppydisks in de IBM-computer uit de jaren 70 die nucleaire raketinstallaties aanstuurt.

De Amerikaanse luchtmacht heeft gemeld dat de antieke computer die wordt gebruikt in nucleaire raketinstallaties recent een upgrade heeft gekregen. Het systeem, dat is gekoppeld aan kernwapens, gebruikt niet langer zwaar verouderde floppydisks. 

Het Strategic Automated Command and Control System (SACCS) gebruikt voortaan moderne solid-state opslag, zegt een commandant van de Amerikaanse luchtmacht. Snelle solid-state schijven zitten tegenwoordig in de meeste nieuwe pc's en laptops. 

SACCS wordt door het leger onder andere gebruikt voor het versturen van noodmeldingen vanuit centrale commandocentra naar de eenheden in het veld. Op de floppy's stonden de lanceercodes van de ballistische wapens.

'Niet te hacken'

SACCS wordt door de Amerikaanse defensie als ‘onhackbaar’ beschouwd, omdat het werd opgezet in de tijd voor dat internet bestond. Het systeem is daardoor niet verbonden met de buitenwereld. “Het is een uniek systeem, en het is erg goed”, aldus de commandant. 

In 2014 bleek dat antieke computers op een legerbasis 450 nucleaire kernkoppen en Minuteman III-raketten aanstuurden. De telefoons die medewerkers moesten gebruiken waren zo verouderd dat mensen elkaar nauwelijks konden verstaan.

Kernraket
Uit 2014:
Kernraket lanceren? Even de benodigde floppy pakken...
Archieven
Lees ook
Archieven gemeenten incompleet door floppy's en tapes