RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Is de 'papa-dag' achterhaald? 'Het staat ook voor emancipatie'

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Actrice Victoria Koblenko is klaar met de term 'papa-dag'. In een interview met tijdschrift Flair zegt ze dat ze er niet tegen kan als vaders hun tijd met de kinderen papa-dag noemen. Moeten vaders stoppen met de term of geeft het juist aan dat ze meer verantwoordelijkheid nemen?

"Ik word zo moe van dat geroep dat vaders een 'papa-dag' hebben. En wanneer is het dan 'mama-dag'? Alle andere dagen? Of dat je man zegt als jij naar yoga gaat, dat hij moet oppassen", zegt Koblenko tegen het tijdschrift.

Victoria
Lees ook:
Victoria Koblenko helemaal klaar met 'papa-dag'

Schrijver en journalist Henk Hanssen publiceerde verschillende boeken over het vaderschap en vindt 'papa-dag' een beetje een suffe term. "Het geeft aan dat het bijzonder is dat de vader thuisblijft om voor het kind te zorgen. Maar dit zou, net als bij de moeder, vanzelfsprekend moeten zijn."

Toch is 'papa-dag' volgens hem ook een teken van emancipatie. "Toen ik negentien jaar geleden vader werd, was er echt nog geen sprake van een 'papa-dag'."

'Je bent gewoon bij je kind thuis'

De irritatie van Koblenko wordt door meer mensen gedeeld, zegt Hilde Tholen van Ouders van Nu. "De kritiek is vooral dat papa-dag iets bijzonders zou zijn, terwijl we de taken eerlijk moeten verdelen. Je zegt ook niet 'mama-dag'. Je bent gewoon bij je kind thuis."

Nederland is volgens Hanssen nou eenmaal behoorlijk traditioneel in vergelijking met andere landen. "Hier hebben de moeders het heft stevig in handen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zichzelf de beste verzorger vinden en mannen vinden ook dat vrouwen dat zijn."

Bewust van vaderrol

En ondanks dat hij vindt dat Koblenko gelijk heeft, vindt hij de ophef vrij overdreven. "Je kunt ook blij zijn met het feit dat mannen zich de afgelopen jaren bewust zijn geworden van hun vaderrol. En ze willen ook meer, maar de maatschappij is niet zo ingericht. We moeten daar met z'n allen meer tegenaan drukken."

Het wordt volgens Hanssen steeds vanzelfsprekender dat mannen in die vaderrol stappen. "Dat etiket 'papa-dag' is over tien tot twintig jaar niet meer nodig."