Direct naar artikelinhoud
Almajiris

Nigeria bevrijdt opnieuw tientallen mannen en jongens uit een islamitische school

Jongemannen met kettingen om hun voeten werden bevrijd door de politie in Katsina uit een islamitische school.Beeld REUTERS

Koran­scholen, de Almajiris, zijn in opspraak vanwege slavernij, marteling en seksueel mis­bruik. De regering wil ze sluiten.

Voor de tweede keer in een maand tijd bevrijdde de politie in Nigeria tientallen mannen en jongens uit een islamitische school waar ze als slaven in ketenen werden gehouden onder, volgens de politie, ‘mensonterende omstandigheden’.

In het weekend ontsnapten er ongeveer 200 jongens en jongemannen uit een islamitische school in Katsina tegen de grens met Niger. De lokale ophef leidde tot een politie-inval in de koranschool waarbij nog eens 67 personen in de leeftijd van 7 tot 40 jaar werden vastgehouden.

In kleine cellen zaten soms wel tachtig personen in ijzeren boeien die nauwelijks te eten kregen. De leider van het centrum, de 78-jarige Malam Bello werd gearresteerd. Zijn zoon wist te ontkomen en wordt beschuldigd van seksuele misdrijven.

Eind september werden ook al 300 jongens en mannen bevrijd uit het Imam Ahmad Bum Hambal centre for Islamic studies in Kaduma in het Noorden. Ze waren vastgebonden en hadden littekens van martelingen met zweepslagen en knuppels. Ook hier was sprake van uithongering en seksueel misbruik.

Voedingsbodem voor radicalisering

Beide centra zijn zogeheten Almajiri-scholen. Zo’n 10 miljoen kinderen, veelal uit arme gezinnen, worden naar deze Almajiris gestuurd om de Koran te bestuderen en zich als een nette moslim te laten disciplineren. Ouders hebben vaak geen idee hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Ouders betalen, als ze kunnen, jaarlijks schoolgeld. Veel kinderen worden door docenten, mallams geheten, de straat opgestuurd om te bedelen en geld binnen te brengen. De Almajiris staan in Nigeria bekend om verwaarlozing en uitbuiting van kinderen, maar zo erg als het bij de scholen in Katsina en Kaduma was, was ook nieuw voor Nigeria.

De president van Nigeria, Muhammadu Buhari zei in juni van dit jaar al plannen te hebben om deze koran­scholen te verbieden. Zijn nationale veiligheidsadviseur, Babagana Monguno, noemde de Almajiris een groot maatschappelijk probleem. Van onderwijs is er nauwelijks sprake. Nigeria wil de Almajiris opnemen in het reguliere basisonderwijs, maar die operatie heeft nogal wat voeten in aarde gezien het grote aantal kinderen en de hoeveelheid scholen.

Een bijkomend probleem is dat veel Almajiris in het noorden van Nigeria zitten, in de deelstaten waar de islamitische terreurorganisatie Boko Haram actief is. De vrees bestaat dat de Almajiris een voedingsbodem zijn voor radicalisering en dat Boko Haram jongeren rekruteert uit de scholen. 

Nigeriaanse Aanpak Slavernij scoort

Slavernij is nog steeds een groot probleem in Afrika volgens de Wereldwijde Slavernij Index van de Walking Free Foundation. Nigeria springt er bij de aanpak ervan positief uit. Politie en opsporingsdiensten zijn zeer actief in het bestrijden van mensensmokkel en slavernij. In de Slavernij Index heeft Nigeria de hoogste score van Afrika voor het aanpakken ervan.

Lees ook:

Boko Haram gebruikt nog steeds jonge meisjes voor zelfmoordaanslagen.

Boko Haram, deze week weer actief, gebruikt nog steeds tienermeisjes als wapen bij zelfmoordaanslagen.