RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Deze mieren zijn tien keer sneller dan Usain Bolt'

De zilvermier is de snelste mier ter wereld. Beeld © Universiteit Ulm

Het is midden op de dag in het zuiden van Tunesië. Zon hoog aan de hemel, het kwik stijgt tot 60 graden. Geen dier waagt het om buiten zijn hol te komen. Behalve dan de cataglyphis bombycina. Of in het Nederlands: de Saharische zilvermier. Onderzoekers ontdekten: dit is de snelste mier ter wereld. En dat is niet voor niets.

De zilvermier waagt zich buiten zijn hol met maar één reden: slachtoffers van de hitte eten. Dat kregen de onderzoekers van de universiteit van Ulm in de gaten. Zij gingen naar de woestijn en filmden de mieren met een hogesnelheidscamera. Na analyse van de beelden was het duidelijk. Geen enkele soort mier rent sneller dan deze. 

Meter per seconde

De mieren rennen ongeveer een meter per seconde. Dat betekent dat ze 108 keer hun lichaamslengte per seconde afleggen, en dat in 47 stappen. De mier raakt gemiddeld met zijn pootje slechts 0,7 milliseconde het zand. In totaal hebben ze zes pootjes, die allemaal tegelijk van de grond komen als het insect écht haast heeft.

Het is een beetje appels met peren vergelijken, maar we zouden op basis van die cijfers kunnen zeggen dat deze mier relatief gezien tien keer sneller is dan Usain Bolt in zijn beste tijden. Toch niet slecht. 

Overleven

Maar waar Usain Bolt over de atletiekbaan vloog voor een gouden plak, doet deze mier dat voor een hoger doel: namelijk in leven blijven. Ook de zilvermier is niet immuun voor de hitte, en te lang buiten blijven zou betekenen dat hij zelf ten prooi zal vallen aan de intense temperaturen. Snel naar buiten dus, eten verzamelen en terug naar binnen.

Snelheidsduif
Lees ook:
Snelheidsduif vliegt 12 kilometer te hard en wordt geflitst

Leuk om te weten, maar kunnen we er ook iets mee? Dat is een goede vraag. De Duitse onderzoekers denken van wel. De mieren kunnen helpen bij het ontwikkelen van robots. Die kunnen smaller en sneller worden gebouwd dankzij de eigenschappen van de mieren.