RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Weer zelfdoding bekend na mislukte poging 113 te bellen: nummer bestaat niet

Beeld © iStock

Het nummer 113 voor zelfmoordpreventie bestaat niet. Dat werd deze zomer pijnlijk duidelijk toen een 26-jarige vrouw uit Groningen zelfmoord pleegde, nadat ze meerdere keren probeerde 113 te bellen. Ze was niet de enige. Het verhaal van Gerard (61) uit Beverwijk, dat vandaag naar buiten komt, is vergelijkbaar.

Vier keer wilde Gerard contact opnemen met de zelfmoordpreventielijn. Vier keer lukte dat niet, weet de Volkskrant. De reden is duidelijk: 113 bestaat niet. Had Gerard 0900-0113 gebeld, dan had hij een hulpverlener aan de telefoon kunnen krijgen. Maar dat weet bijna niemand.

Vier keer gebeld

De vrouw van Gerard bekeek zijn belgegevens na zijn dood. Hij had hulpverleners gebeld. Een huisarts, een psychiater, en dus ook 113, en meerdere variaties daarop. Dat Gerard het juiste nummer niet kende, is niet vreemd. Zelfs psychologen en andere hulpverleners lijken het nummer niet te kennen.  "Het is écht een slechte zaak dat dit zo onbekend is", zei psycholoog Bjarne Timonen eerder.

Misverstand
Lees ook:
Misverstand over telefoonnummer hulplijn 113 kost vrouw (26) het leven

De vrouw in Groningen belde drie keer naar 113. Ze kreeg het nummer nota bene van haar zorgverlener. "Dat kutnummer werkt niet", appte ze nog aan haar beste vriendin. Na haar dood werd de Facebookpagina 'Redeenmensenleven' opgericht. Om meer slachtoffers te voorkomen.

Hulpverleners kennen het nummer ook niet

Op de pagina valt te lezen dat ook de politie, die de 26-jarige vrouw heeft gevonden, dacht dat 113 het juiste telefoonnummer was. Hetzelfde zou gelden voor sommige hulporganisaties.

De stichting 113 Zelfmoordpreventie wil graag het nummer 113 werkend krijgen, maar dat is nog niet gelukt. Een voorstel hiervoor is ingediend bij staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid.

'Alles in het werk stellen'

Het ministerie wil ook graag dat 113 het officiële nummer wordt van de stichting. "Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het nummer 113 een leven kan redden, moeten we daar natuurlijk alles voor in het werk stellen", zegt Blokhuis.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week