RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Gerechtshof houdt zaak-Wilders aan tot december

Geert Wilders vanochtend bij het gerechtshof. Beeld © ANP

Het gerechtshof heeft de voortzetting van het hoger beroep in het 'minder Marokkanen'-proces van Geert Wilders uitgesteld tot 9 december. Het hof wil vóór de nieuwe zitting meer informatie over 'aanvullende stukken die betrekking kunnen hebben op de vervolgingsbeslissing' van de politicus.

De PVV'er en zijn advocaat hadden om aanhouding van de zaak gevraagd omdat er volgens hen steeds meer bewijs is dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten (VVD) zich actief met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. Dat mag niet: het Openbaar Ministerie gaat over vervolging en hoeft het ministerie daar alleen maar over in te lichten.

Wilders neemt het woord

03:27
PVV-leider Geert Wilders kreeg vanochtend bij het gerechtshof het woord in het zogenoemde 'minder Marokkanen'-proces.

Advocaat Geert-Jan Knoops had al vaker om aanhouding gevraagd, maar tot nu toe ging het hof daar iedere keer niet in mee. Oorspronkelijk stond vandaag de laatste reactie van de advocaat gepland en daarna zou Wilders als laatste de kans krijgen om zijn mening over de zaak te geven.

Stukken toevoegen

Het hof heeft het Openbaar Ministerie nu opgedragen om alle stukken die te maken kunnen hebben met eventuele bemoeienis vanuit het ministerie, toe te voegen aan het proces-verbaal.

Het OM heeft altijd ontkend dat er enige sprake van bemoeienis is vanuit het ministerie. "Telkens komt dit terug vanuit de verdediging, ik ben daar inmiddels enigszins boos over", reageerde de advocaat-generaal. Op de uitstelbeslissing wilde hij na afloop niet reageren.

Geheime nota

In augustus bleek uit een geheime ambtelijke nota dat voormalig minister Opstelten en topambtenaren van zijn ministerie zich wel degelijk actief hadden bemoeid met de strafzaak tegen Wilders. De nota was door het ministerie vrijgegeven aan RTL Nieuws na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Wilders
Lees ook:
Wilders aan het woord in 'minder Marokkanen'-proces: 'Onbegrijpelijk'