Ophef om weigering van Turkse student aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)

E-mail van de Turkse student

Een Turkse student uit Izmir deed op een keurige wijze een aanvraag om te mogen deelnemen aan een Erasmus-project aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). “Ik stuur u deze mail omdat ik twee maanden zou willen werken in uw lab als uitwisselingsstudent”, stond te lezen in de mail die de Turkse student had verstuurd.

mw. dr. T. (Tanneke) den Blaauwen

Professor en celbioloog Tanneke den Blaauwen (UvA) stuurde als antwoord: “Het spijt me dat je een slachtoffer bent van de invasie van Koerdistan door Turkije. Het is om die reden dat we op dit moment geen studenten uitnodigen van Turkije”.

Reactie van Professor Tanneke den Blaauwen

 

Kritiek op discriminatie van Turkse student

Op sociale media werd veel kritiek geuit op de controversiële beslissing om de student te weigeren. “Student dat geweigerd wordt omdat hij Turks is?!, tweete een gefrustreerde gebruiker op sociale media.

 

Universiteit neemt afstand van reactie Professor

Ondertussen nam de Universiteit van Amsterdam afstand van de racistische reactie van de Nederlandse professor. “Dit is niet acceptabel. Het is niet in overeenstemming met ons beleid. Een verontschuldiging werd aangeboden aan de student”, stond te lezen op de Facebookpagina van de universiteit.

‘Vredesbron’

Op 9 oktober lanceerde Turkije Operatie Vredesbron om de veiligheid aan haar grenzen te verzekeren. Door de terroristische groeperingen daar te elimineren, hoopt men de territoriale integriteit van Syrië te garanderen en de Syrische vluchtelingen veilig naar huis te laten terugkeren.

Operatie Eufraatschild en Operatie Olijftak

Sinds de start van de operaties Eufraatschild, augustus 2016, en Olijftak, januari 2018, heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.

Twitter